fredag, januari 25, 2013

Kungens nya kläder i repris

Enligt Dagens Nyheter så kommer åklagarkammaren för säkerhetsmål och säkerhetspolisen att se över om överbefälhavare Sverker Göranson kan ha begått brott mot rikets säkerhet när han uttalat sig om Sveriges försvarsförmåga. ”Vi diskuterar frågan, kan man väl säga. Jag har tagit upp frågan med Säpo”, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand. Tomas Lindstrand, som är chef för åklagarkammaren för säkerhetsmål, berättar att han höjde ögonbrynen när han hörde om överbefälhavare Sverker Göransons uttalanden i Svenska Dagbladet i nyårshelgen.

Han hade nog höjt än mer på ögonbrynen om han före 2:a världskrisget fått höra att "Sveriges beredskap är god", när den var helt usel. För den som jobbar inom försvarsmakten kan det ju knappast vara någon hemlighet, att vi på 50- och 60-talet kunde mobilisera 500 jaktplan och 800.000 man samt hade en flotta med 2 kryssare 20 talet jagare, mängder med u-båtar samt att ca 25.000 personer gjorde värnpliktstjänstgöring varje år. Då fanns det både resurser och uthållighet.

Idag finns det kanske 100 jaktplan, några kustkorvetter och 2 operativa u-båtar samt kanske 5.000 utbildade varje år. Hela KA-invasionsförsvarets stora anläggningar är nedlagda. Det finns ingen strategisk krigsorganisation över ytan utan mer ett insats dito. Den taktiska ledningen finns men håller inte samma mått, som tidigare. Hemvärnet är en skugga blott. Hur skall denna organisation kunna klara sig mer än ett par dagar? Det behöver man inte vara "raketingenjör" för att inse.

Under alla årtionden har såväl politiker som höga militärer uttalat sig om försvarets förmåga. Hur skall man överhuvdtaget kunna veta hur länge vi kan motstå en fiende. Ingen vet. Det finns för många indata. Simuleringar är ändå simuleringar och på intet vis någon exakt vetenskap. Försvarets viktigaste uppgift, som jag ser det, är att garantera ett fritt och demokratiskt samhälle inte att gå segrande ur ett världskrig. Idag växer på olika vis onda resurser lavinartat. Det vill till att kunna garantera som sagt ett fritt och demokratiskt tillstånd.

Tomas Lindstrands propåer känns ganska akademiska och lite smått löjliga och vad har SÄPO med detta att göra? Ska man inköpa ett antal spel-konsoller med warefare krigsspel för att utreda sanningshalten i Göranssons utsagor? SÄPO torde fullständigt sakna militär bedömningskapacitet.

Det är synd om Sverket Göransson. Hade ha sagt att Sveriges beredskap är god, hade han varit en hjälte. Nu kom han ganska nära sanningen och är plötsligt en misstänkt landsförrädare. Ibland blir det både konstigt och lustigt!

Någon påpekar dessutom att det handlar om kejsare och inte kungar. Men hur länge sedan var det vi hade kejsare?