torsdag, maj 31, 2012

Gnesta sjunker som en sten i "bra att bo" rankingen!

Tidningen Fokus rankar varje år de kommuner som är bäst eller sämst att bo i. Gnesta kommun är nu väldigt nära att hamna på sämsta-listan vi är på plats 269 av totalt 290 kommuner - dvs 21 platser från slutet.

Förra året hamnade vi på plats 163 dvs vi har rasat 106 platser! Å andra sidan kan man nog ta dessa siffror med en nypa salt men som sagt Gnesta är sämsta kommun i Östra Sörmland! Ja förlåt vi glömde (S)-styrda Oxelösund, som alltid legat bland de sämsta kommunerna i landet!

Enkelt skulle man kunna säga att det beror på den rödgröna majoriteten i Gnesta. Men så enkelt är det nog inte. Granskar man statistiken finner man direkt en del underligheter! Däremot får vi trösta oss med att i kategori "Att vara äldre" hamnar Gnesta kommun på 103:e plats dvs bland den bästa tredje-delen!

Men som sagt Johan Rocklind(S) och Kukka Sjöberg(MP) - producent respektive regissör i Gnesta Filmindustrier borde nog vara rätt bekymrade!

Sverigedemokrater och rödgröna kräver en synsk regering!

Konstitutionsutskottet, KU som leds av miljöpartisten Peter Eriksson är bl a satt att granska statsrådens tjänsteutövning. Här har mycket stora och viktiga händelser passerat revy under åren. Numera använder den samlade oppositionen detta utskott till att bedriva politik i både stort och smått!

Nu har regeringen fått gemensam kritik för att man inte visste om att det pågick videofilmning vid USA:s ambassad och att när man fick vetskap om detta agerade passivt allt enligt sagda utskott.

Kravet ställs från en samling klärvojanskramare bestående av Peter Eriksson(MP), Sven-Eric Östberg(S), Helene Petersson(S), Billy Gustafsson(S), Phia Andersson(S), Hans Hoff(S), Hans Ekström(S), Jonas Åkerlund(SD) och Mia Sydow Mölleby(V).

Förtroendet för KU:s arbete torde nedgraderas med denna typ av mindre intelligenta insatser!

onsdag, maj 30, 2012

Julian Assange utlämnas till Sverige!

Storbrittaniens högsta domstol beslutade under onsdagsförmiddagen att den australiske medborgaren Julian Assange skall utlämnas till Sverige i enlighet med den europeiska arresteringsorder, som åklagare i Sverige utfärdat för två år sedan.

Det är inte en dag för tidigt och en skandal att ett internationellt avtal inte följs av Storbrittanien. Det lär även bli ett efterspel om detta inom EU.

Felaktig statistik om ungdomsarbetslöshet

Uppgiften att närmare 23% av landets ungdomar är arbetslösa är helt felaktig enligt Dagens Nyheter. I statistiken räknas även in många ungdomar, som går på grundskola och gymnasie men har sökt extra sommarjobb. Tas dessa felaktigheter bort blir siffran 14,6%.

Man trodde att nu har vi väl nått vägs ände i detta! Men ack icke. Statiska centralbyrån anger inte dessa siffror i förhållande till befolkningen, som man skulle kunna tro utan till den totala arbetskraften i landet.

Gör vi här en korrigering för även denna felaktighet. Dvs använder basen 9,5 miljoner istället för 4,5 miljoner så blir den reella ungdomsarbetslösheten runt 7%, vilket är långt från 23%. Istället blir ungdomsarbetslösheten jämnt fördelad med landets totala.

Det skall bli intressant att se hur denna felaktiga myt om särskilt allvarlig ungdomsarbetslöshet nu kommer att underhållas av olika politiska krafter.

De tre stora lögnerna lever alltjämnt: Lögn, förbannad dikt och statistik

Eufori något att värna om!

"Eufori är en stark känsla av lycka som kan förekomma vid samlag eller stark förälskelse och bland annat kan framkallas som en berusningseffekt av vissa droger, till exempel amfetamin eller ecstasy. Eufori förekommer vidare vid delirium, psykoser och manier".

Men i vardagligt tal utgör denna eufori känslan av att t ex ha vunnit Eurovision Song Context. Sångerskan Loreen måste ha fått dubbel dos av denna medicin efter framträdandet i Baku och inte minst på Hötorget i Stockholm. Ett fullt torg, som hyllade mästarinnan från Västerås! Ibland såg det lite farligt ut balanserande på taket till Hötorgshallen m fl institutioner.

Varför man valt just detta ställe kan man kanske förundra sig över något. Men närheten till Konserthuset förpliktigar säkert! Bland publiken fanns det oxo eufori som i låten Euphoria, som betyder exakt samma sak.

Vad skulle inte denna sköna dam med sitt långa svarta och burriga hår kunna prestera med några riktigt bra låtar i ABBA-klass? Hon ger dessutom en exotisk spänning med sin läppmålning påminnande om hennes familjs härkomst!

I vår ungdom blev man lätt euforisk t ex när Sverige gick till final i fotbolls-VM 1958. Men även senare när Sverige 1994 kom hem från fotbolls-VM, då var vi på plats i Rålandshovsparken, som 10.000 andra euforier.

Den första gång jagbefann mig i ett större sällskap var för övrigt vid fem års ålder då jag stående på Tegelbacken åsåg Gustav V:s begravningsfärd. Jag kommer mycket väl ihåg det hela dock utan starkare känslor. Senare vid tretton var det fotbolls-VM, som väckte starka känslor. Då fanns plötsligt Sverige på världskartan. En ny tideräkning hade börjat. Brighton 1974 väckte givetvis känslor om en ny tid i Sverige!

I denna euforiska stund efter Baku är givetvis Loreens seger en stor PR för Sverige precis, som ABBA och andra vinnare varit. Helt i klass med fotbollens och framför allt hockeyns stora framgångar!

Just nu gläds vi euforiskt av Loreens framgång i Baku och ser fram mot ännu fler euforiska succéer!


tisdag, maj 29, 2012

Hur länge är man invandrare?

En debatt pågår på nätet om begreppet invandrare. Hur länge är man invandrare? Ja i första ledet blir det väl svårt om man inte lyckas 100% assimilera sig som t ex Svenskt Näringslivs Stefan Fölster. Han känner sig nog mer svensk än tysk.

I lilla Gnesta är man inflyttad i minst 30 år. Vi har haft anknytning till kommunen i snart 40 år men konstigt nog tror en del att man är Stockholmare. Enligt DN, som forskat i ämnet "När blir man Stockholmare", anges ungefär tre generationer som riktmärke! Detta skulle då innebära att vi och många skulle känna oss ganska "statslösa"!

Kan man med denna generationsaspekt betraktas vara kommen från en ort där man aldrig satt sin fot? 

Stackars Loreen, som är född i Stockholm och uppvuxen i Västerås, som nu har blivit någon slags bricka i ett större spel. Är hon invandrare eller ej? Enligt vår mening en tämligen meningslös debatt. Hon uppfattar sig säkert som Västeråsare! En av mina svågrar kom från Italien till Sverige. Han levde 75% av sitt liv i Sverige. Han älskade smör, ost och sill och var inte särskilt förtjust i pizza. Han åt t o m surströmming - dock utan stor förtjusning. Men blev alltid på något vis förknippad med Italien. Han talade en aning dialekt eller som han själv sa "Bröt en aning på värmländska". Den person förutom den närmaste familjen, som berikat mitt liv mest!

Jag diskuterade denna problematik med en god vän, som lämnade Tjeckoslovakien med sin familj på 60-talet undan kommunismen. Han förblir på något vis "tjeck" trots att han talar bättre svenska än de flesta "etniska" svenskar! Han skulle för övrigt inte vilja bosätta sig i sitt födelseland, där kommunisterna fortfarande finns kvar särskilt inom rättsväsendet eller under annan beteckning.

Det finns naturligtvis inget negativt i ordet invandrare. De flesta bidrar till samhället och skall drömmen om Stor-Sverige bli sann, så behövs det åtskillig invandring. Men detta förutsätter givetvis att man enligt Darwin anpassar sig till omgivningen! Gör man inte det, går man så småningom under eller blir till en belastning - en sk liability!

Det som däremot är negativt är eskaleringen av kriminell gängbildning och våld, vilket en del familjeorienterade invandrare står för. De kriminella gängbildningarna, vapenbrotten och de spektakulära stötarna har ju ökat ganska kraftigt de senaste 20 åren. Det farligaste som fanns för i tiden var ju Söndagssabotören, Sala-ligan och möjligen mytmässigt Tumba-Tarzan samt givetvis Norrmalmstorgs-gänget.

Numera har vi begåvats med en uppsjö av olika kriminella gäng allt från Balkan till Främre Orienten. Detta drar givetvis ner betyget och skapar misstro mot större oskyldiga grupper! Men detta handlar mer om hur det svenska rättsväsendet hanterar frågan. Fn synes man vara långt på efterkälken och antalet brott liksom brottsuppklarningsprocenten i Sverige jämfört med övriga EU förskräcker. Något som både DN och SVT haft som tema. Här handlar det faktiskt om uraktlåtenhet av riksdagens politiker under många år och en organisation i avsaknad av konkurrens! En polischef eller polismästare kan ha hur dåligt resultat, som helst. Ingen avkrävs ansvar. Vilket företag skulle kunna överleva med så undermåliga chefer?

Hustrun i familjen, som kommer från Göteborg kallar sig för göteborgska. Men det hindrar inte henne från att hitta ganska dåligt i sagda stad. Det gäller nog även för undertecknad både i Göteborg och Stockholm. Senast hennes gamla skolkamrat kom upp från Skövde, lockade jag ut dem bägge på Djurgården till Lisa på Udden. Problemet var bara att denna utmärkta restaurang visade sig vara nedbränd sedan tre år tillbaka. Där ser man hur uppdaterad man är som "stockholmare". Kanske går det bättre i Gnesta!

Slaget om invandraren fortsätter! Som "invandrad" i Sverige på 1780-talet tar vi det dock med en viss ro!

söndag, maj 27, 2012

Lorine Zineb Noka Talhaoui vann i Baku

Ingen har väl kunnat missa Loreens och Sveriges seger i Eurovisionsschlagern i Baku i går kväll. Hyfsat fin låt och ett fantastiskt framträdande av henne! Vi har nu i alla fall sett ABBA 1974. Herreys 1984 missade vi pga hustruns 40 års dag. Carola i Rom 1991 en fantastisk show och senast mademoiselle Nilsson i Jerusalem 1999. 13 år sedan även om Helena Paparizou 2005 kändes som en halvsvensk seger. Norge hamnade väl sist i finalen men får trösta sig med att ha vunnit häromåret för tredje gången.

Numera orkar vi i familjen inte se igenom hela tävlingen. Vi brukar slå på den sista halvtimmen för att följa omröstningarna. Denna kväll var den klassiska Mordet på Orientexpressen med Poirot i David Suchets tappning en god utmanare på sjuan. Vi glömde faktiskt bort tävlingen. Men en kvart före tolv ringer den yngsta förmågan och säger, att "Sverige håller på och vinner", vilket gjorde att Poirot sattes på time shift.

En spännande omröstning, som dock höll på att förstöras av två ganska pratglada kommentatorer. Var får SVT alla sina förmågor ifrån? Nästa år blir det stor baluns i Sverige. Det är kul för att vi kommer att få visa upp oss inför kanske 250 miljoner TV-tittare. Nämnda platser är Stockholm, som har ont om arenor i maj 2013 och Göteborg. Samtidigt kan Europeiska TV Unionen få lite respit med nya regler för denna tävling. Man kan givetvis inte ha med diktaturer i fortsättningen! Inte år 2012!

fredag, maj 25, 2012

Rödgröna skapar obalans i Gnesta skolor!

Ingalill Fredriksson sätter oss på spåret avseende en artikel av Felix Alvemark vid Södertäljeposten, som i en artikel påpekar den något märkliga bemanningen av Gnesta kommunala skolor. Något som vi inte visste exakt men anade. Sålunda en direkt följd av ett beslut vid Barn och utbildnings-nämndens sammanträde den 18 april 2011, då man behagade att besluta om en extra skolpeng till Laxne- och Kvarnbackaskolorna.
.
Alliansen reserverade sig och menade att skulle extra skolstöd utgå borde detta även gälla Velandersborgsskolan i Björnlunda. Mer om detta kan man läsa här.
.
Tabellen för antal lärare på 100 elever och behörighet i % redovisas enligt nedan:
.
Kvarnbackaskolan 12,2 54,5%
Laxneskola 11,7 74,0%
Freja 6-9 8,6 76,2%
Freja F-5 7,3 99,1%
Dansutskolan 6,7 100%
Welandersborgsskolan 6,7 100%
.
Vi kan väl bara konstatera att det rödgröna initiativet har skapat en viss ojämnhet i lärarbemanningen. Laxne och Stjärnhov har ju faktisk närmare dubbelt så många lärare, som Dansut och Velandersborg.
.
Kanske något att fundera på!

torsdag, maj 24, 2012

Läst i dagens Eskilstuna-kurir

I Laxne är det ganska blandat med lokaltidningar. En del läser SN och andra granntidningen Eskilstuna-kuriren. Båda tidningarna ägs av en liberal stiftelse i Eskilstuna.Den senare är ju känd, som en mönstertidning och ett journalistiskt föredöme jämte DN och GP av svenska  publicister. Hans Schöier var ju en legendarisk chefredaktör på denna tidning!

I dagens Kurir tar man upp och förklarar problemet med de nya tågsignalsystemet, som vi i Sverige blivit pådyvlade av EU.

Man skriver oxo om problem med kriminella invandrargäng i Eskilstuna från Mellan-Östern. Igår sköts en person i Strängnäs med 5 skott i benen, i en förmodad gangsteruppgörelse mellan rivaliserande kriminella.

En intressant upptäckt var att journalisten John Henzlert städslats av tidningen, som reporter. Han var ju ledande man för Sörmlands Nyheter i Gnesta för ett antal år sedan och har under mellantid varit skribent i både Skånska Dagbladet, som Svenska Dagbladet. Vi finner ett visst nöje av att följa en del  journalisters karriärer. Dock inte allas!


onsdag, maj 23, 2012

Trafikverket stoppar tågsignalsystemet ERTMS

Trafikverket drar äntligen i bromsen efter strul med det av EU påhittade nya signalsystemet ERTMS för tåg. Vi har tidigare skrivit om de jätteproblem, som detta system skapat för Botnia-banan.

Ett typiskt av EU konstruerat system, som fungerar bra på kontinenten men inte lika bra i Sverige pga långa avstånd och tät förekomst av norrsken, som stör den radiobaserade kommunikationen. ERTMS är lika dåligt planerat, som det sanslöst dåliga EU-direktivet om att ersätta glödlampor med kvicksilverdito. Något som enligt EU spar mycket energi. Man har då inte koll på att det i Sverige under sommaren är ljust både på kväll och natt i motsats till södra Europa medan den gamla betydligt miljövänligare glödlampan hjälpte till att värma upp husen på vintern.

Vi frågar oss då och då vad EU bidrar med för bra saker för Sverige.  Det verkar knappast gälla varken tågtrafik eller lampor. Vi väntar fortfarande på alla bra saker!

Sylvia Blind, Jokmokkssamerna stödjer våldtäkt

Efter att två norrmän dömts för grov våldtäkt till 4 års fängelse (lägsta möjliga straff i Sverige) för ett övergrepp på en ung kvinna i samband med Jokkmokks marknad förra året, uttalar sig ordföranden i Jokkmokks sameby Sylvia Blind kritisk till hovrättens dom på Facebook.

Hon deltar tillsamman med andra officiella personer i Sverige och Norge i en Facebook aktion mot domen till förmån för våldtäktsmännen. Här finns personer anställda av Norska Radion och TV liksom poliser, som medlemmar.

Man blir ganska förbluffad över att officiella personer i Sverige och Norge motarbetar den svenska rättvisan och stödjer våldtäktsmän.

Tiden är uppenbarligen ur led men myndigheterna i Sverige bör ju granska Samebyns verksamhet. I den mån den uppbär något stöd från staten bör det ifrågasättas!

Sylvia Blind bör lämpligen skickas på kurs i jämställdhet och social etik!

 Hela ärendet påminner om den utsatta flickan Linnea i Bjästa, som våldtogs av en skolkamrat och sedan fick schavottera på nätet för sin polisanmälan. Vi skrev om detta på denna blogg för några år sedan. Jag blev faktiskt uppringd av kommunstyrelsens ordförande i Örnskölsvik, som läst min blogg och ville informera om kommunens handläggning. Denna blogg kan man läsa här!

Après Vous!

tisdag, maj 22, 2012

En tår för Sverige

Skall först framföra ett välgångsönskande till prinsparet och deras Estelle innan jag glömmer detta. Kungliga festligheter är väl inget som tecknaren av denna blogg prioriterar. Den saken sköter spinnsidan i familjen, som satt klistrad vid TV-apparaten. Själv ägnade jag mig åt en ombyggnad av växthuset, så att fler plantor skall kunna få plats i framtiden.

Plötsligt dånar en rote JAS 37 Gripen fram över Svinsjön. Antalet plan minskar år från år. Vid nuvarande kungaparets bröllop var det betydligt fler plan i luften. När man står där och ser roten från F7 Såtenäs så kommer det nog en liten tår eller i alla fall en suck. Inte för att jag numera är särskilt krigisk utan för att detta plan står för Sveriges högteknologiska industri. Vilket annat litet land i Sveriges format klarar av att ha en industri, som kan producera högteknologiska produkter, som JAS Gripen med företag, som SAAB, Scania, Volvo, Volvo Cars, LM Ericson, Ericson Radar, SKF, Nobel, Kockums, Asea och ABBA (Björn o Benny m fl) många försvunna eller på väg att försvinna utomlands.

Jag tog mig i alla fall in för att titta på TV-apparaten. På JAS-planen alltså. Men därav blev intet. Producenten valde att istället visa färglada hattar och kreationer. Han/hon liksom andra förstår kanske inte vad JAS Gripen representerar. Kanske kan jag se planen på returfärden?

Vi kommer nog aldrig att producera något nytt svenskt allvädersplan. Landet blir trots allt mindre och mindre högteknologiskt på bredden. De traditionella storexportörerna av skog och malm finns väl kvar - men sedan?

Nu går jag ut i växthuset och fortsätter mina lokalproducerade satsningar - väl medveten om att Sveriges storhetstid i hög teknologi har passerat bäst före datum! Det värsta är egentligen att journalister i gemen liksom producenter vid SVT inte förstår vad utvecklingen har i sitt sköte. Ekonomijournalister är bättre uppdaterade. De kan i alla fall förstå aktiekurser och utförsäljningar av svensk teknologi.

I Sverige måste vi lägga ner mer och mer tid på komplett meningslöshet, som vi ofta skriver om på denna blogg. Det tar kraften ur samhället och omöjliggör en god levnadsstandard på sikt!

Klarspråk om männens våld!

Professor emerita i straffrätt MADELEINE LEIJONHUFVUD skriver ett synnerligen intressant inlägg i svenskan om mäns våld mot kvinnor, barn och djur.
.
Hon menar att de flesta inläggen och åtgärderna kring detta stora samhällsproblem förskönas och kallas för kvinnovåld eller hedersbrott, vilket är som att gå som katten kring het gröt! Hon menar att dessa vidrigheter skall kallas för sitt rätta namn - mansvåld!
Den kommission, som hon själv deltog i som skulle utreda mansvåldet fick namnet "Kvinnovåldskommisionen. Ytterligare försköningar av våldet är ”det utbredda våldet i hemmet”, ”partnervåld”. 
På vägarna ibland ser man skylten "Poliskontrollplats" medan andra länsstyrelser syftar rätt med "Trafikkontrollplats" för samma betydelse.   I den genuina betydelsen är det stor skillnad mellan dessa former för samma sak.
Leijonhuvud ställer den ultimata frågan: Varför skall kvinnor och barn tvingas uppsöka kvinnojourer och särskilda boenden för att få skydd mot mäns våld? Varför får en man bo kvar i bostaden där han fört ett skräckregemente? Varför är det inte han som ska bort, utan istället kvinnan och barnen? 
En högst relevant fråga, som jag ofta frågat mig. Hur kan dessa gärningsmän få gå lösa? Se min tidigare artikel om "framtidens" tingsrätt i Malmö, som släppte ut en våldsman, som sedan direkt tog livet av en kvinna. Ett svenskt rättssamhålle - ja uppenbarligen för män och gärningsmän men knappast för kvinnor och offer!
Fundera på varför det tas större hänsyn till skolmobbare än till offren? Varför utses skolan till gärningsmannasubstitut! Något fel är det sannolikt på svensk lagstiftning!
Vi rekommenderar Leijonhuvuds till läsning. Klicka här!

Après Vous!

måndag, maj 21, 2012

Falun: Kvinnor i bil attackerade med stenar!

Två kvinnor i Falun fastnade med sin bil och bestämde sig för att övernatta i den. På natten blev bilen attackerad av två män som kastade glasflaskor och stenar allt enligt Dagens Nyheter.

Istället för att ställa upp, som gentlemän attackerade således dessa idioter kvinnorna. De lyckades kalla på hjälp och en broder kom och brottade ner en av marodörerna. Så småningom vaknade även Falu-polisen upp och kunde gripa två personer, som naturligtvis i Sverige släpps ganska omgående.

Samma dag handlar DN:s ledare om lustigt nog om: Släpp kvinnorna loss. Debatt artikeln handlar dock inte om vanliga kvinnors jämställdhet utan överklassens dito. DN är nu upprörd över att det finns för få kvinnliga professorer. Tidningen borde vara mer upprörd över att det finns så få gentlemän i Sverige!

Après Vous!

lördag, maj 19, 2012

30 000 träffar!

När bloggen nu närmar sig 30.000 träffar med varierande antal per dag mellan 50 och 150 träffar, så är det ändå en relativt liten krets enligt nedan. Detta indikerar att man återkommer dag till dag med en titta på bloggen. Vi uppskattar givetvis intresset. Sist jag redovisade en publikundersökning var det många träffar från Nord-Afrika och Främre Orienten. Men då skrev vi mycket om den arabiska våren ibland översatta till lokala språk, vilket ger tydliga utslag. På senare tid har vi skrivit en hel del om den ökade antisemitismen i Sverige översatt till engelska. Det påverkar publiken som synes!

Rent allmänt kan sägas att menlösa budskap knappast läses i någon större omfattning. Därför måste man spetsa till historien lite grand. Det kan upplevas som att bloggaren använder stor "amplitud" (höga berg och djupa dalar) i sin retorik för att fånga intresset. Men att vara tydlig är inget jag skäms för varken på bloggen eller i talarstolen i fullmäktige.

Demokrati, största möjliga rättvisa och försök att finna nya aspekter i samhällsdebatten, som ofta bedrivs i en ganska trist gemensam strömfåra, är mitt motto. Det som tidningarna inte vill skriva om av olika skäl, skriver vi gärna om på denna blogg. I synnerhet gäller detta i jämställdhetsfrågor, som kanske beror på att bloggaren i stort hela livet varit omgiven av idel kvinnor i familjen.

Vi tackar för det visade intresset och påpekar för dem det är aktuellt, att inte glömma bort mor nästa helg! Är man i USA så är det redan denna helg.


Sverige
285
Ryssland
38
USA
27
Finland
15
Storbritannien
2
Tyskland
1
Norge
1
Senegal
1
Ukraina
1

When the blog now is reaching 30 000 hits with varying numbers per day between 50 and 150 hits, it's a relatively small audience-circle as shown above. This indicates that most readers return on a regular basis. We of course appreciate the interest. Last time I published a public survey, there were many hits from North Africa and the Near East. At that time we wrote a lot about the Arab spring and sometimes translated into local languages. 

Recently, we have written a lot about the growing anti-Semitism in Sweden translated into English. It apparently affects the audience! Generally speaking, vague messages are hardly read to any great extent. Therefore you have to round out the story a little. It may seem that the blogger uses to large amplitude in the rhetoric to capture interest. But to speak frank and freely is not something we are ashamed of  either in the blog or in the speaker's pulpit of the community council.

Democracy, utmost justice and trying to find new aspects of the public debate, often conducted in a rather dull common current draw, is my motto. Topics that newspapers do not write about for various reasons, will often be the subject on this blog. This is particularly true in gender issues, which perhaps is due to the blogger's pure female sourroundings in his family. We thank you for the shown interest! Do not forget about Mother's Day!

fredag, maj 18, 2012

Kommuner tvivlar på klimathotet

Är rubriken på en artikel i senaste numret av Dagens Samhälle, en tidning som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL ger ut en gång i veckan. Numera får alla i Gnesta kommunstyrelse denna tidning, genom en insats av nye kommunalrådet Johan Rocklund - mycket trevligt!

Artikeln är baserad på en undersökning genomförd av FOI (Försvarets Forskningsinstitut) och förste forskaren Annika Carlsson Kanyama, som anser att kommunpolitiker är "klimatförnekare". Hon räds på intet vis att påpeka att hon är förvånad över Sveriges kommunpolitiker.

Nu råkar hon dock tillhöra en kategori som inte definieras i undersökningen nämligen "klimatayatollorna", som är raka motsatsen till "klimatförnekarna". Hon råkar dessutom inte vara en oberoende forskare utan är oxo talesperson för Klimataktion - en påtryckargrupp, som mest sysslar med att skriva illa om Alliansen. Dvs en rödgrön organisation med låg trovärdighet!

Enligt denna utredning är hon således mycket bekymrad över att kommunernas HOT-TOPP, där kommunpolitiker definierar vad som bedöms vara stora utmaningar framledes, ser ut enligt följande:

1. Omhändertagande av sjuka och svaga
2. Människors ohälsa
3. Ekonomisk nedgång
4. Förändringar i befolkningens sammansättning (t ex fler äldre)
5. Klimatförändring
6.Terrorism och brottslighet
7. Spridning av smittsamma sjukdomar
8. Oönskad invandring
9. Spridning av kärnvapen
10. Väpnade konflikter

Beträffande "Klimatförändring" handlar det om oro främst för översvämningar av vattendrag i den egna kommunen. Kommuners möjligheter och uppdrag, att t ex minska koldioxidutsläpp är små. När man som Gnesta kommun infört värmepumpar istället för oljeeldning, har fjärrvärmeanläggning (även om denna spyr ut koldioxid) och använder miljöklassade bilar, kan man inte göra så mycket mer. Möjligen skulle man kunna ta bort kött i skola och äldreomsorg, vilket förmodligen skulle väcka lika stora protester, som den uteblivna lutfisken!

Hon skriver vidare i sin rapport att alla forskare är eniga om att människan utgör ett hot mot klimatet. Såtillvida har hon fel. Främst långtidsforskare (borrar ut iskärnor mm) är lite tveksamma, då jordens temperatur har ändrats ganska rejält både till kallare och varmare under årtusendena. Hon synes för övrigt mest ha forskat kring konsumtionsmönster, vilket kanske är något från det egentliga ämnet.

Hon har heller inte så god inblick i kommunpolitikers vardag, som mest ju handlar om att prioritera resurser för de oftast svaga i samhället. Ovanstående tabell synes nog vara ganska rättvisande för hur det ser ut överlag!

De som är klimatayatollor vill naturligtvis, likt Annika Carlsson, bortse från begreppet! I bilens begynnelse gick bilayatollorna med en röd flagga framför bilen. Den ansågs vara farlig! Huruvida jorden kommer att gå under pga av människans insatser vet vi inte så mycket om. Men det är väl inte helt fel att misstänka att förr eller senare lyckas vi säkert med att ta kål på varandra. Inte minst genom storskaliga kärnvapenkrig.

I avvaktan på dessa framtida olika öden, oroar vi oss oss mer för Gnesta kommuns och dess invånares väl och ve samt tomatplantornas utveckling i växthuset!

torsdag, maj 17, 2012

Grattis Norge på födelsedagen!

Ni tillhör de rikaste länderna inom EU/EES. Även en hälsning till Britta i Norge och hustruns trillingsystrar i Väst-Sverige, som fyller år idag på norskarnas nationaldag!

Nedanstående tabell ger ett bra mått på välfärden inom EU och EES länderna. Ibland kan man tro att vi har det bäst i Sverige. Men så här ser verkligheten ut. Håll tillgodo!



EU/EES In- BNP/person

Land vånare i Kr
1 Luxemburg 0,50 562 016
2 Norge 4,90 312 536
3 Österrike 8,40 306 061
4 Island 0,30 305 032
5 Danmark 5,50 274 400
6 Italien 60,80 272 972
7 Nederländerna 17,00 270 326
8 Sverige 9,50 262 934
9 Tyskland 82,20 251 510
10 Storbritannien 61,10 248 395
11 Belgien 10,60 243 243
12 Frankrike 61,50 239 015
13 Irland 4,50 231 077
14 Finland 5,40 222 061
15 Spanien 46,00 207 557
16 Slovenien 2,00 191 100
17 Cypern 0,85 189 700
18 Tjeckien 10,30 189 245
19 Liechtenstein 0,03 175 000
20 Estland 1,30 172 088
21 Slovakien 5,40 167 055
22 Grekland 10,80 164 626
23 Ungern 10,00 144 417
24 Litauen 3,30 140 959
25 Portugal 10,60 135 345
26 Polen 38,00 129 647
27 Lettland 2,30 128 016
28 Bulgarien 7,50 92 400
29 Rumänien 19,00 82 362
30 Malta 0,40 67 725

onsdag, maj 16, 2012

Oxfilé något att verkligen njuta av!

I helgen var familjen i Göteborg. Två stora begivenheter stod på programmet. Göteborgsvarvet, halvmaran, som den äldsta dottern sprang samt firandet av den yngstas 30 års dag. Allt gick som planerat. Vädret var soligt om dock inte så varmt.

Dottern satte för tredje gången personligt rekord, troligen beroende på Malin Ewerlöf, som varit inblandad i träningen! Den yngsta dotter blev helt tagen på sängen när hon trodde att hon skulle ut med en sportande syrra och äta kvällsmat. Istället ställdes färden mot trakterna av Lindome, där resten av familjen inklusive kusiner och sysslingar väntade med grillad oxfilé och fest!

Oxfilén kom från Uruguay och var inköpt på COOP i Kållered. Den smakade fantastiskt med specialmarinering av Bittan och grillad av mästaren kusinen Robban! Bittan förslog: Köp svensk eller brasiliansk oxfilé. Den tyska smakar inget vidare. Men filén från Uruguay var helt perfekt liksom priset! I Kållered finns det även en riktig västkuskt fiskbutik. De har en västkustsallad, som överträffar det mesta! Havskräftorna kostade 178 kr/kg. I Stockholm kan man få betala upp till 500 kr.

Kvällen avslutades med övernattning på hotell Novotel vid Göta Älv och sedan hemfärd på söndagen. En händelserik helg, som det nog var skönt att komma hem och vila upp sig från bland prunkande blommor och tomatplantor, som nu väntar på bättre väder och utsättning i växthuset. Nu blir det inget mer för en stund i denna spalt. Nu far vi till Granngården i Gnesta och köper gödning samt planteringsjord mm! I morgon är det Norges nationaldag, då åtminstone värmen brukar vara tillbaka!

tisdag, maj 15, 2012

Starka och svaga - rika och fattiga?

Metta Fjelkner skriver på DN Debatt om de starka och svaga i skolan. Vad hon egentligen menar är lite svårtytt. Ibland verkar det som hon t o m vill ha tillbaka den svenska flumskolan. Men debattinlägget ger anledning till många funderingar kring begreppen starka och svaga resp rika och fattiga.

Om vi först resonerar kring starka och svaga, så kan man ju lätt föreställa sig att det är de starka, som det går bra för och att de svaga förtvinar eller går under. Om vi ser till Charles Darwin, som är det naturliga urvalets fader, så har han aldrig sagt, att de starka överlever på de svagas bekostnad. Vad han sa var att "De som bäst anpassar sig till omgivningen överlever". Detta är något helt annat. Det finns således inga bevis för att det går bättre för den starke (vad man nu menar med detta begrepp) än den svage.

Det är uppenbart att Fjelkner med stor iver blandar in begrepp, som att den starke har lätt att lära, är förmodligen välbärgad och "etnisk svensk" medan den svage har svårt att lära, är fattig och förmodligen flykting i landet. En erfarenhet, som jag på intet vis delar med henne! I min skolvärld var det förvisso även skillnad på "lätt att lära". Men det hade inget med rikedom att göra. Det var och är personliga egenskaper hos individer. För övrigt finns det skillnad på teoretiskt och praktiskt lärande, vilket Fjelkner knappast tar upp till diskussion. Inte minst påvisar den krassa verkligheten, att t ex invandrarflickor presterar oerhört mycket bättre än sina manliga kollegor. Enligt mitt förmenande beror detta på levnadsmiljökrockar mellan mansdominerade samhällen till mer jämställda. I Sverige har man inga eller få fördelar av att vara man!

En annan vanligt påstående är att skillnaden mellan fattiga och rika barn ökar liksom skillnaden i kunskap. Begreppet barnfattigdom är nytt och något som ökar enligt socialistiska debattörer. De flesta som påstår detta saknar förankring i den svenska historien. Jag är själv kommen från en fattig familj, som försörjdes av en ensamstående mamma med två söner. Jag vet. För oss fanns det aldrig möjlighet att någonsin åka på semester. Det var förbehållet det redan då relativt välbeställda LO-kollektivet eller medel- och överklass. Men i mitt tycke kunde ändå somrarna vara fantastiska på de tre kollon, som jag fick uppleva. Även scout-rörelsen inbjöd till ett rikt liv i alla avseenden liksom olika andra frivilligorganisationer. Även som relativt fattig fanns det stora möjligheter. Som ung uppfattade jag aldrig livet, som en uppförsbacke utan som en utmaning och möjlighet.

Numera som pensionär är livet mer i uppförsbacke! Man betalar högre skatt än andra medborgare! Man prioriteras lägst i vården med ohemula väntetider, trots en icke föraktlig skatteinbetalning! Och man blir påhoppad för att man är svensk av en störtröd journalistkår!

Det fanns på 50- och 60-talet stora möjligheter till  inhämtade av goda kunskaper i folkskola, realskola, läroverk och universitet samt olika seminarier och yrkesskolor för alla! Dessa skolor hade förvisso olika teoretiska svårighetsgrader och passade givetvis inte alla men gjorde knappast någon skillnad på rik eller fattig. Det var förmågan att lära, som premierades. På 50-talet fanns inte den sociala välfärden utbyggd, som idag. Det var ett betydligt hårdare liv! Dagens allmänna klagan och växande krav på att bli evigt försörjd av stat eller kommun är en märklig utveckling. Visst är det fantastiskt att vi numera har världens bästa och utvecklade sociala system men det är ju inte ämnat att utgöra en livsförsörjning!

Vi tror inte för ett ögonblick att barnfattigdomen ökar! Påstår man detta är man historielös eller ute i annat syfte. Det filesta yrken kräver mer eller mindre teoretiska kunskaper medan andra kräver mer praktiska. I den "socialistiska skolan" har man ju försökt att stöpa alla elever i samma form, vilket givetvis blivit ett stort misslyckande. De flesta yrken kräver dock mer och mer teroretisk utbildning. Inte minst de tekniska. Det innebär givetvis svårigheter för hitkommande flyktingar, som många saknar grundutbildning eller kanske inte ens kan läsa.

Kommer dessa nya svenskar, som enligt Fjelkner betecknas som svaga, att överleva eller kommer de att förtvina och gå under? Något entydigt svar på detta kan inte ges enligt Darwins tes. De som anpassar sig till omgivningen är nog de egentligt starka, som överlever medan de som envisas med att isolera sig i etniska  enklaver får det sämre.

Detta klarade tidigare invandrare i Sverige, som tyska byggare, valloner, judiska köpmän utmärkt. Efter kriget fick vi en stor grupp krigsflyktingar samt finska, grekiska och italienska invandrare till vår industri och senare jugoslaviska. Deras anpassning har gått relativt smärtfritt! De invandrare, som kommit på senare år har ju ofta klumpat ihop sig i olika etniska boenden, som Rinkeby, Bergsjön eller Rosengård. Dessa tillhör möjligen kategorin, som kommer att ha svårt att anpassa sig till omgivningen och i den aspekten får de nog tillhöra de svagare enligt Darwins definitioner men de skulle givetvis även kunna tillhöra de starkare.

Invandringen till USA i början av 1900-talet påvisar ju tydligt, att en etnisk isolering och svårighet att anpassa sig till omgivningen leder till utsatthet och ekonomisk fattigdom. Staden New York utgör ett utmärkt exempel. När nu 100 år har passerat börjar denna etniska isolering att luckras upp och "överlevarna" lever ett betydligt bättre liv i en större gemenskap. Samma integrationsproblem börjar nu bli akut i de västra staterna men nu handlar det mer om spansktalande från Mellan-Amerika! Även Stockholm med sina närmare 25% inflyttade från utlandet kommer säkert att få rejäl växtvärk, som skapar problem över många år. I Stockholm går det knappast att få tag i en bostad även för en infödd svensk! Stockholm växer så det knakar, men finns det lika många nya jobb?

Att isolera sig etniskt i enklaver kan verka enkelt för många invandrare men leder sällan till rikedom och välfärd. Den som förstår att anpassa sig till omgivningen och skapa ett bredare kontaktnät än egen etnicitet, har betydligt större chanser till framgång!

Men utnyttjandet av orden stark och svag respektive fattig och rik är nog i egentlig mening mer politisk retorik än relevant för människors vardag!  Att påstå att barnfattigdomen ökar är fel. Vi har aldrig någonsin haft ett så rigoröst välfärdssystem, som idag!

måndag, maj 14, 2012

Grekisk Euroexit kommer allt närmare!

Som vi skrev för över ett år sedan kommer nog Greklands utträde ur Eurozonen nu allt närmare. Det finns ekonomiska bedömare som talar om nästa månad! Logiken är enkel för detta påstående. Hur kan man i ett land, som Grekland, spara sig till framgång? Folket svälter och är kraftigt delat i rika och fattiga. När man går till val blir man helt splittrade i en vänster och en höger utan något centralt sammanhållande parti!

Hur kan stödgivare i Europa tro att man kan vända folket djupa misstro mot stat, politiker och företagare på bara några få år. Dessutom har man en djupt utbredd korruption i alla samhällsskikt. Det handlar snarare om årtionden, en ny generation politiker och en förändrad självinsikt, att man borde vara delaktiga i något gemensamt.

Tyvärr är likadana tendenser allt tydligare även i Sverige, att individers framgång och ekonomi är viktigare än gemensamma värden. Vi kommer nog på lite sikt få likartade ekonomiska problem även här, så det finns ingen anledning till moraliska förkastelsedomar! Vi som tycker att Grekland är ett fantastiskt semestermål, lider för den grekiska befolkningen. Förra året när vi besökte Rhodos senast kunde man raskt konstatera nedgången i turism ochdet tidigare levande kvällslivet! Nu var det få familjer, som åt sin middag på kvarterskrogen.

EU är inte bara ett forum för fördelar. Orätt utnyttjat kan EU vara en farlig lockelse för politiker, vars enda syftet är att bli omvalda. Utvecklingen under de senaste 10 åren av Greklands statsekonomi är förfärlig. Sedan flera år betalar man priset för politikers maktintresse. Naturligtvis har folket valt sina politiker. Men kunde man ana att dessa så skulle mörka den ekonomiska situationen?

I landet saknas fn någon enande stark mittekraft! Nu är landet så polariserat, som det någonsin går och politikerna antingen det är vänster eller höger passar på att delat ut statliga toppjobb inom släkt och parti! Således inget särskilt bra föredöme för EU från den politiska demokratins vagga!

Pirate Bay till Europadomstolen

The Pirate Bays, PB grundare Fredrik Neij dömdes på synnerligen tvivelaktiga grunder till fängelse av Svea Hovrätt. Enligt denna rätt skulle denna tjänst likställas med behjälplighet till stöld av upphovsrättskyddat material. Den person, som är det minsta insatt i Internet, dess olika transportskikt och tjänster, ställer sig naturligtvis mycket frågande till denna dom eller kanske rättare rättvisehaveri! Det än märkligare är att Högsta domstolen inte meddelar prövningstillstånd.

Ibland blir man rejält bekymrad över svenska domstolars agerande i frågor som man själv är tekniskt insatt i, när det gäller Internet. Enligt TCP/IP konceptet finns det 5 IP-skikt: Fysiskt (t ex 802.3), Länk (Ethernet,FDDI etc), Nätverk (IPv4, IPv6 etc), Transport (TCP, UDP) och Applikation (SMTP, Telnet, HTTP och BitTorrent etc).

PB har utnyttjat standarden BitTorrent, som således är en definierad standard ingående i TCP/IP konceptet. PB har utnyttjat denna standard och givit upplysning om var servrar finns, som har både öppet och upphovsrättskyddat material. Men man har inte pekat direkt utan mot ett sk moln på Internet, som innehåller bitar av denna information.

Liknelsen att man fungerar ungefär som Blocket eller Posten är bra! Kan man döma Blocket för att någon säljer en stulen cykel via denna webb? Kan man döma Posten för att någon skickar saker som åtkommits genom kriminella aktiviteter? Naturligtvis inte. Därför är Svea Hovrätts dom synnerligen märklig! Och HD vägran än märkligare.

Nu går ärendet till Europadomstolen, som torde vara bättre pålästa en svenska domstolar och tipset är att Högsta Domstolen kommer att tvingas att pröva ärendet igen! 


Piratpartiet i Tyskland håller på att bli det mest inflytelserika dvs vågmästare. Kanske vi får samma utveckling i Sverige!

söndag, maj 13, 2012

37% fd riksdagsledamöter lever fortfarande på lönegaranti


Av 123 riksdagsledamöter, som avgått ur riksdagen efter valet 2010, hade 37% fortfarande inkomstgaranti från riksdagen allt enligt SVT.

Rekordet innehas av miljöpartisten Mikael Johansson, 52, som efter 12 år i riksdagen lämnade sitt uppdrag och varje månad får 37.667 kronor i inkomstgaranti och har rätt till det fram till sin 65-årsdag i mars 2025. Han har inte ens sökt ett nytt jobb på två år.

Fördelningen av de, som således fortfarande har riksdagen som försörjningskälla är:

Vänsterpartiet     63%
Socialdemokraterna 59%
Miljöpartiet       40%
Kristdemokraterna  31%
Centerpartiet      23%
Moderaterna        13%
Folkpartiet        13%

 Visst är det märkligt att stifta hårda lagar om ersättning vid arbetslöshet medan man själv har en gräddfil och kan utnyttja denna fram till 65 år! Nog finns det allt en nomenklatura!

fredag, maj 11, 2012

Sälj villan i Äppelviken och få 22 i Hällefors

Svenskan skriver idag att en sk "svenskvilla" i Äppelviken kommundel Bromma är värd mer än 22 gånger samma villa i Hällefors. I Äppelviken över 8 miljoner kr och i Hällefors 375.000 kr. Det påminner mig om en kompis som för ett antal år sedan köpte en villa för ca 500.000 kr i Södra Ängby, Bromma. Den får han säkert minst lika mycket för. Det blir en nätt utväxling på 16 gånger.

En stor bidragande orsak till de kraftigt ökade priserna är borttagningen av fastighetsskatten på dyrare villor. Vi som bor i hus med mer "normala" förhållanden får ju betala lika mycket i skatt 6.000 kr oavsett om huset är värt 1 miljon eller 10 miljoner. Den rödgröna oppositionen har ju föreslagit en justering av skatten på villor värda över 2 miljoner kr. Något som vi på denna blogg tror är bra. Inte minst för att hålla igen kostnadsutvecklingen! I detta svep får man ju även med personer som jobbar svart, betalar lite skatt men har stora luxuiösa villor!

torsdag, maj 10, 2012

Det nya Kallocain heter Datalagringsdirektivet

Återigen skall Riksdagen tulla på svenskar integritet. 2009 införde man IPRED eller Kalle-Anka-lagen, som vi valt att kalla den för den enbart gynnade film-maffian i Los Angelse.

I Riksdagen kommer Mathias Sundin(FP) från Östergötland att rösta nej till det långtgående integritetskränkande Datalagringsdirektivet, DLD. Vi hoppas sannerligen på denna blogg, att det finns fler rakryggade liberaler i folkparti-gruppen. Är man en riktig liberal kan man aldrig medverka till så långtgående inbtegritetskränkningar, som avlyssning av telefon, SMS eller besökta webb-sidor.

Detta utökade direktiv är förmodligen tillkommet för att stärka Kalle Anka-maffians insyn i de svenska hemmen. Polis och Försvar har ju redan idag full rätt att gå in och avlyssna om det man sysslar med kan tänkas ge minst 2 års fängelse. I den nya lagen kan man på indikation av fortkörningsböter eller ej betald TV-licens  börja övervaka person eller personer.

”Ur tankar och känslor föds ord och handlingar. Hur skulle tankar och känslor då kunna vara den enskildes ensak? Tillhör inte vår medmänniska Staten? Vem skulle då hans tankar och känslor tillhöra, om inte Staten de också? Hittills har det bara inte varit möjligt att kontrollera dem – men nu är alltså receptet funnet. /.../ Receptet ska tjäna vår trygghet, allas vår trygghet, Statens trygghet.”

Det ovan citerade är en lätt omskrivning av några strofer ur romanen Kallocain av Karin Boye. När man i sin ungdomen läste denna bok från 1940 kunde man aldrig ana att staten i framtiden vill kontrollera inte bara dina gärningar utan tankar, förhoppningar och framtidsdrömmar!

Vi kommer knappast att se upp till de riksdagsmän, som i morgon för oss ännu ett steg närmare ett dystopiskt samhälle. Drogerna har kompletterats med nya recept! Kanske akronymen DLD skall bytas till DDR.

tisdag, maj 08, 2012

Svart för Sveriges Television

Enligt tidningsuppgifter kan det bli svart i rutan för SVT:s tittare. För egen del gör det inte så mycket. V i tittar sällan på SVT utom de som sänds av UR om vetenskap. När det gäller nyheter så är det TV4, SKY, BBC, ARD,  ZDF och AlJazeera, som gäller. Vi lyssnar ogärna på radio numera även om Dagens Eko något förbättrat sin objektivitet!
.
När det gäller tidningar så är DN:s ledarspalt helt suverrän. Wolodarskistår i en hel särklass för sig liksom Hans Bergström. Den senares vidräkning av SVT med Bollibompas Makt är helt enastående! Bergström drar verkligen ner brallorna på SVT jäms med fotknölarna.
.
I redaktionell trovärdighet torde dock SvD ligga något före DN, som ju begåvats med ett antal trädkramare. Gamla fina GP håller tyvärr inte samma redaktionella klass man gjorde en gång men å andra sidan har ju många mindre dagstidningar mer fokuserat på att sälja än att bibringa oss korrekta uppgifter. I sammanhanget kan man undra över varför inte SVT kan anställa bättre politiska kommentator. De nuvarande är gräsliga överlag och stimulerar inte till något särskilt intresse.

Engelska The Guardian är även ett  mästerstycke. Här har vi en tidning som man kan kommentera allt på medan amerikanska media befinner sig lång från Europeiska värden och inte är så särskilt intressanta!
.
Det kanske kan bli nyttigtt för en del att se sig om i nyhetsutbudet. Det skiljer rejält mellan SVT:s uppfattningar och de som föredras i andra TV-kanaler. SVT domineras ju som bekant helt av den rödgröna rörelsen.

Israeliskt vapenskrammel

I och med att mittenpartiet Kadima i Israel gått med i Netanyahus regering, hävdas av olika korrespondenter, att risken för krig mellan Israel och Iran ökat markant. Nu finns det således i Israeliska regeringskretsar ett stort stöd för en attack mot Iran.

Sjäva tror vi att detta kan leda till stora problem och ev kärnvapenkrig i Asien. Iran har ju mäktiga vänner i form av kärnvapennationerna Ryssland och Pakistan. Israel med en befolkning på dryga 7 miljoner utmanar således nationen Iran med 77 miljoner invånare. Saddam Hussein trodde att han skulle kunna slå ut Iran. Det misslyckades fullständigt. Lika illa kan det gå för Israel.

Frågan är väl egentligen hur moralen ser ut i Iran. Den lär vara låg med Mahmoud Ahmadinejad, som officiell statschef och de verkliga makthavarna ayatollorna gemensamma syn på demokrati. Iran är ju i själva verket en grym diktatur i klass med Syrien. Länder där människovärdet har spelat ut sin roll!

Israel har dåligt med supporters i denna del av världen och USA kan knappast agera och deltaga i ett krig. Det skulle röra om hela den amerikanska valrörelsen.

Israel, som nation, har för övrigt endast godkänts av 2/3 av FN:s medlemsorganisationer medan ingen ifrågasätter Irans suveränitet! Israel har kärnvapen ca 100 st utan att ha fått detta godkänt. Iran har inga men försöker förmodligen tillverka! Vi rekommenderar till lugn och besinning, som medicin för inblandade parter!

Kvinnliga journalister bakom massivt MP-stöd

Enligt nättidningen Journalisten.se beror den massiva dominansen för Miljöpartiet på kvinnliga journalister, som dominerar Public Service-företagen Sveriges Television och Sveriges Radio. I den mån man inte har MP, som favorit så är det Vänsterpartiet, som gäller.

Detta har vi kommit fram till för länge sedan. Lokaltidningen SN har för det mesta kvinnliga journalister i Gnesta. Detta märks ju klart och tydligt då tidningen favoriserar detta parti i parti och minut och för det mesta ignorerar eller skriver negativt om alliansen dess politik och politiker!

Som vi tidigare skrivit tror vi att detta beror på avsaknad av matematisk och teknisk utbildning samt utgör ett derivat av flumskolan, vilket förhindrar en kritisk granskning av Miljöpartiets energi-politik. En politik, som vad gäller energi, inte går ihop enligt landets samlade vetenskapliga expertis!!

Mer om den märkliga dominansen kan man läsa här!

http://www.journalisten.se/nyheter/kvinnliga-journalister-bakom-mp-sympatierna


måndag, maj 07, 2012

Majfullmäktige i tystnadens tecken

Kvällens kommunfullmäktige i Gnesta kommun bjöd inte på någon särskild utbredd talekonst. När det gäller motioner, som oppositionen lagt så kräver man givetvis att få svar. Frågor inom Barn- och utbildningens område till majoriteten möttes med tystnad. Man kan bara tolka detta som respektlöshet mot frågeställaren. Den stora tystnaden utbryter oftast när frågor kring förskola och skola är aktuella. Här får nog de rödgröna bättra sig om de inte skall få dåligt rykte!

När det gäller talandets konst att förmedla tydliga budskap har majoriteten uppenbara svårigheter efter det att Gert Nilsson(S) parkerat sig på ordförandeposten i KF och Mikael Clemens(MP) slutat i fullmäktige. Johan Rocklind(S) har det tämligen rörigt med sina budskap, när han skall försvara beslut, som kanske andra i hans parti borde göra.

En som har förmågan men är väldigt tyst är Mikke Schirén(V). Han behärskar ju vältalighetens svåra konst och kanske borde visa upp sig mer. Någon tämligen mer vass debatt lär det nog inte bli på flera år. Minoriteten har ju stora talanger i form av t ex oppositionsrådet Ann-Sofie Lifvenhage(M), Ingalill Fredriksson(C) och fullmäktiges store virtuos Bo Wingård(KD) för att nu nämna några!

I kommunen har vi ett gemensamt organ för att förbereda och ge förslag på personer till olika uppdrag samt att utreda och föreslå olika arvoderingar. Jag har själv suttit i denna kommitté tidigare under Alliansens styre. Numera är det dock rödgrönt styre och spelreglerna helt förändrade. Man kör således över kommittén från den rödgröna majoriteten med jämna mellanrum, vilket nog aldrig hänt tidigare valperioder. Demokratin och respekten för andra är därmed satt ur spel.
.
Tänk om man i riksdagen skulle hålla på och bråka om hur utskotten skall se ut och bemannas. Det gör man givetvis inte. Man har i stor majoritet beslutat hur det skall vara, vilket då kan överleva varje val. I Gnesta har den nya majoriteten inte förstått, att man inte ändra på vissa saker. Och skulle man göra detta så är man överens. Annars måste ju varje val innebära förändringar i detta avseende. Tyvärr är det väl så att den ganska orutinerade ledningsgruppen inom (S),(MP) och (V) inte förstår detta!
.
Gnesta börjar mer och mer likna Oxelösund där demokratin stått lågt de senaste decennierna. Det kan tyckas vara trist efter 20 år som egen kommun så blir den politiska gemenskapen alltmer urvattnad och respekten för den politiske motståndaren uppenbarligen ointressant!

Kvällens bästa förslag från den ovan redovisade valberedningen var att utse Mikael Clemens(MP) som delegat till Strömsholms Djursjukhus. Därmed kan han faktiskt ingå i Gnesta kommuns golflag i det sörmländska kommunmästerskapet. Ett mästerskap som Gnesta tagit hem en gång tidigare!

Mediala kommentarer till Europa-valen

I den svenska statstelevisionen SVT kan man på textsida 130 idag läsa om hur duktig Frankrikes nye president François Hollande är med sitt ambitiösa program medan Sarkozy bara är dålig, som vill spara sig ur krisen, trots att skillnaden i valet bara uppgår till drygt tre  procent. Det är objektivitet det.

Hollande är den andre socialistiska presidenten i Frankrike efter 2:a världskriget. Således något mycket oprövat. DN skriver att manegen är krattad i samarbetet med Tysklands Merkel. Något som vi inte tror en minut på, då han delvis är EU-kritisk. Det skall däremot bli intressant att se hur snabbt han nu öppnar upp det stängda Frankrike för invandrare. Hollandes socialistiske företrädare François Mitterrand lyckades ju fördärva Frankrikes ekonomi i början på 90-talet med tre raska devalveringar som följd.

I Grekland blir det även förändringar. Här har ju det enligt SVT (se ovan) och DN inkommit ett nynazistiskt parti (hur man nu vet detta) medan SvD något mer hovsamt kallar det för högerextremistiskt. Det senare är nog rätt då man inte vet ett dugg om hur man kommer att rösta i olika frågor.

Inom vänstern har det blivit en kraftig minskning och förskjutning från det socialistiska Pasok till den mer extrema vänsterflanken, som enligt utländska källor betecknas som kommunistiskt. I Svenska media dock enbart benämnda vänster!.

 Egentligen har Grekland gått isär utan någon rejäl liberalt mittenalternativ. Flera media varnar för att Grekland lämnar Euron, något som vi tror skulle underlätta för det grekiska folket och Euro-samarbetet. I varje fall blev det högerpartiet Ny Demokrati, som fick flest röster med dryga 21%.

Hur man skall kunna etablera en stabil regering med denna extrema polarisering mellan kommunister och fascister är höljt i dunkel. Möjligen skulle man ha kunnat fortsätta med storkoalition men där räcker inte rösterna till vad vi vet. Grekland är nu mer splittrat än någonsin. Den grekiska tragedin fortsätter nu med akt 3.



lördag, maj 05, 2012

Miljöpartister vilseleder systematiskt om kärnkraften!

Miljöpartiet sprider fakta som inte stämmer när det gäller kärnkraften och kostnader. Framför allt gäller det kravet på en ”helförsäkring” vid olyckor. Samtidigt bortser Miljöpartiet från de skador som utsläpp från andra energikällor orsakar. Det skriver företrädare för det oberoende nätverket Nuclear Power Yes Please.
 .
Det är Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin, som har svårt att hålla sig till sanningen. Hon har snart i två dussin intervjuer och identiska debattartiklar påstått att den svenska kärnkraften är ”subventionerad” på grund av att den ”inte är helförsäkrad”. I dessa artiklar förekommer grova faktafel och argument som kan betraktas som irrelevanta för kärnkraftsfrågan i stort. Att den person som skall anses vara ansvarig för energipolitiska frågor inom Miljöpartiet så grovt missar målet anser vi är ytterligare ett tecken på de gamla motståndarnas ökande desperation när kärnkraftsbyggandet i världen nu tar ny fart efter tre årtiondens slummer.
.
Ja ni läste rätt antalet stora och nya reaktorer som planeras eller byggs i världen är stort. I världen finns ungefär 430 reaktorer i drift, 53 st är under uppförande, 142 är under planering och det har föreslagits ytterligare 327 st.
.
Tyskland har ju aviserat nedläggning av sina reaktorer. Hur landet skall klara EU:s framtida miljökrav är fullständigt oklart. Den tyska industrin protesterar etc.
.
Här kan man läsa mer om artikeln som är skriven av proffs i ämnet till skillnad mot Lise Nordin: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/miljopartiet-vilseleder-om-karnkraften_7172821.svd
.
Vi har ju fått veta att journalisterna vid Sveriges Television till 70% är rödgröna och mest det senare. Tittar man på text-TV, som helt behärskas av socialister och miljöpartister har man nu i två dagar skrivit på första sidan att "Japan stänger sin sista reaktor". Man glömmer att tala om att den skall stängas för översynskrav, som har blivit mycket strängare än tidigare.
.
Man glömmer även att nämna att de 33%, som kärnkraften stod för i Japans energiförsörjning har genom ökad användning och en omfattande import av olja och kol kunnat reduceras med endast 10 %. Således saknar Japan 20%, vilket slår hårt mot befolkningen, undernäring, frysskador och kanske det värsta många fabriker körs på nätterna. Dvs folk får sova på dagarna och arbeta på nätterna.
.
Även i Japan skriker industrin efter mer energi för att kunna exportera - Japans livsnerv! Industrin kräver således att de reaktorer som nu är avstängda för översyn startas igen för att produktionen och samhället skall kunna hållas igång.
.
Sanningar är en viktig vara, som många uppenbarligen kan handla med hur som helst bara det satisfierar ändamålet. Det torde vara mer trovärdigt att man, som de flesta miljöpartister vill lägga ner kärnkraften för att man känner rädsla inför framtiden. Det är ett ärligt motiv. Men att försöka leda i bevis, att man kan vara utan denna källa särskilt som fossil eldning spär på jordens uppvärmning och oljan håller på att ta slut samt att det inte finns något annat energialternativ de närmaste 25 åren. känns inte särskilt bra.

Vad som i framtiden skulle kunna vara alternativ är att utnyttja de solbelysta öknarna i norra Afrika eller i Asien, termisk energi från underjorden, tidvatten, vågkraft och bygga ut befintliga älvar. Vindkraften med sin ojämnhet skulle dock kunna användas för att framställa bilbränslet metanol (från luftens koldioxid och el), som då blir ett helt neutralt drivmedel samt möjligen vätgas till bränslecellmotorer.
.
Många hänvisar till att Danmark minsann klarar sig utan kärnkraftverk med vindkraft. Sanningen är ju att Danmark inte lagt ned ett enda kol/oljekraftverk och är beroende av import av el från Sverige, Norge och Tyskland.
.
Det er ett yndig land, som står med brede bøge så länge elkraftledningarna till Sverige och Tyskland är intakta.

fredag, maj 04, 2012

En trött fritidspolitiker tar missmodig helg!

Idag hade vi samling i den sk Arvodeskommittén i Gnesta kommun. Denna kommitté behagar att lägga fram förslag till hur "de riktiga politikerna" skall premieras ekonomiskt.

I Gnesta kommun har det ju inträffat, som skiljer denna kommun från alla andra i Sörmland, att majoriteten har betydligt fler och högre arvoden än minoriteten. I Gnesta kommun har den socialistiska majoriteten 1,5 kommunalråd och minoriteten 0,5 oppositionsråd. Under hela Gnestas 20-åriga historia har det alltid varit 1:2 men nu är det således 1:3. Demokratins bäst föredatum har löpt ut i denna kommun.

Tittar vi på övriga Sörmlandskommunerna så ligger alla oppositionsråd i härandet mellan 75-85% av en riksdagsmannalön eller SKL:s index (ung detsamma). I Gnesta är det 40%, som gäller. Basta!

Man kan ju lätt undra över varför majoriteten har denna närmast antidemokratiska hållning? I varje fall blir det tämligen tröttsamt med dessa ständigt återkommande diskussioner och trätor. Varför vill majoriteten så intensivt hålla igång frågor kring demokrati och den högst märkliga fördelning av tillgängliga medel för att bedriva politik. I stället för att desarmera frågan. Nu kommer den i högsta grad att prägla den fortsatta retoriken. Inom arvodeskommittén har vi alltid varit ganska eniga under åren om fördelningen av arvoden. Nu är vi djupt splittrade!

Dagen blev således bara ett helt elände, som man börjar fundera över "lite Kafka-artat" om alla dessa tjugo år av inbördes respekt över partigränserna nu håller på att försvinna! Men mer om detta kommer väl möjligen att framgå av måndagens kommande kommunfullmäktige. Jag har haft stor respekt för många i Gnesta-politiken under åren. Men många inom den nya majoriteten vill uppenbarligen inte bli erkända som seriösa politiker. Det majoriteten föreslår efter två års förhandlingar, avseende möjligheten för minoriteten i Gnesta, att bedriva politik, är närmast en krigsförklaring, som man inte trodde var möjlig i den moderna tid år 2012!

För den intresserade kan vi nämna att undertecknads gruppledararvode för Folkpartiet upphörde efter valet 2010. Det var inga fantastiska summor 1.700 kr/månaden. Nedan kan noteras gruppledarnas månadsarvoden i dag:

S  Johan Rocklind       46.372 kr/mån kommunalråd
MP Kukka Sjöberg        23.186 kr/mån kommunalråd 
M  Ann-Sofie Lifvenhage 23.186 kr/mån oppositionsråd
V  Mikke Schirén             0 kr/mån
FP Göran Benedicks           0 kr/mån
C  Mats Klasson              0 kr/mån
KD Bo Wingård                0 kr/mån.

torsdag, maj 03, 2012

Hejda de extrema!

Är rubriken på gårdagens ledare i Dagens Nyheter. Man menar att det drar en otäck vind av höger eller vänsterextremism genom Europa. I Franrike röstade var tredje väljare på ett extremt parti.

Gemensamt för denna kraftiga polarisering är att man skyller saker och tings tillstånd på andra. Det kan vara invandrare, kapitalismen, EU eller globaliseringens fel. Så är det i Frankrike, Grekland, Nederländerna.

I Sverige demonstrerar Svenskarnas Parti i Eskilstuna och får genast "motdemonstranter", som Ekuriren vänligen kallar dem. Men det är givetvis AFA-kommunister. Det värsta vi har på vänsterkanten. AFA-kommunisterna har inte förstått att vi har yttrandefrihet i Sverige och växer sig starkare år från år med sina mer fredliga stödtrupper i form av Expo.

Polariseringen ökar således och nazister och kommunister är samma andas barn. De är extrema och hatar varandra samt ökar spänningen bland folken i Europa. Detta har jag tidigare skrivit om på denna blogg och det gläder mig att DN:s ledarsida har exakt samma uppfattning.

Man kan ju inte hejda de extrema fysiskt men fler tidningar och politiker borde ta upp detta polariseringsproblem i samhället till diskussion!