fredag, oktober 26, 2012

Nytt reningsverk i Laxne!

Reningsverket i Gnesta kommuns ytterförort Laxne har ju varit i behov av nybyggnation under många år. Placeringen av reningsverket delar nu kommuninvånarna i två läger. De som vill att reningsverket skall ligga kvar mitt i samhället och de som vill att det byggs på annan plats.

Det är ingen självklarhet att reningsverket skall ligga mitt i samhället!
De flesta politikerna i Kultur- och tekniknämnden, som ju domineras av personer som bor i Gnesta tätort, anser att kostnadsperspektivet är det viktigaste medan de flesta Laxne-bor anser att miljöperspektivet skall prioriteras. För inte är det särskilt kul att ha ett reningsverk i bostadskvarteren samt lika lite vid den allmänna badplatsen.

Efter att ha läst utredningen om lokalisering blir man lite fundersam över några punkter. Bl a diskuterar man "om det är rätt att satsa så mycket pengar i en viss del av kommunen". Något som brukar gå under begreppet likställighetsprincipen. Men eftersom de flesta investeringar går till den hälft av Gnesta kommuns invånare, som bor i tätorten, kan man bli lätt förundrad över denna vinkling.

I kostnaderna för det alternativa förslaget har man beräknat ledningsdragning genom borrning istället för grävning, vilket avsevärt fördyrar.

Det som saknas i utredningen
Det som inte finns med i diskussionen men som borde är att det förutom Laxne med kanske 50-talet fastigheter, så finns det tre omgivande områden: Svinsjön, Körnstorp och Hammarbosätter med 350 fastigheter, varav 60-talet fastigheter av permanent karaktär. Samtliga dessa områden är lätt tillgängliga med framtida rör förlagda i sjö.

Med hänsyn till miljö och fortsatt expansion i Laxne med omnejd samt att planerad kapacitet måste kunna fördubblas inom kanske 10 år borde man nog göra halt och planera om!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar