tisdag, oktober 02, 2012

MP säger nej till försäljning av bostäder i Nyköping!

Något förundrat läser man i SN att MP säger nej till att allmännyttan i Nyköping säljer delar av husbeståndet för att få in pengar till nybyggnation av lägenheter.

Många tycks tro att det bara är att bygga för ett bostadsföretag, när sanningen är att det krävs tillräckligt eget kapital. Många sätter likhetstecken mellan kommunfullmäktige och styrelsen för allmännyttan. Men det är två helt skilda saker. Den senare regleras av aktiebolagslagen och varje styrelsemedlem har ett personligt ansvar för vad som sker i bolaget. Har sedan det aktuella bolaget låg soliditet är det än viktigare att få in nya friska pengar.

Samma situation gäller för Gnesta. Skall Gnestahem kunna bygga fler bostäder behöver man mer eget kapital. Det kan man få på två sätt. Antingen genom försäljning av delar av bostadsbeståndet eller genom att kommunfullmäktige dvs Gnesta kommun tillför pengarna. Men vilken politiker skulle våga ta alla skattebetalares pengar och förmodligen få höja skatten för att lyckas med detta?

Om ett nytt hus kostar 120 miljoner att bygga skulle Gnestahem få soliditetsproblem vid självfinansiering, vilket i sin tur skulle innebära högre räntor på lån och slutänden - höjda hyror för alla hyresgäster.

Men det kanske är någon form av annat spel, som pågår. I varje fall innebär ett nej till försäljning även ett nej till fler bostäder!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar