fredag, oktober 12, 2012

Litteraturpriset till en kommunist!

Årets Nobel-pris i litteratur har ju gått till den kinesiske författaren och tillika medlemmen i kommunistpartiet, Mo Yan. Detta har rört upp känslorna bl a inom den kinesiska demokratiska rörelsen. DN skriver idag:

”Största skandalen i prisets historia”

”Sjöng Maos lovsång.” Konstnären Ai Weiwei och dissidenten Yu Jie är mycket kritiska till att deras landsman Mo Yan får årets Nobelpris i litteratur.
Den kände kinesiske konstnären Ai Weiwei kallar utnämningen av landsmannen Mo Yan till Nobelpristagare i litteratur för ett skämt. – Det här fördärvar Nobels litteraturpris och är vanhedrande också för tidigare pristagare, säger den hårde kritikern av det kinesiska enpartisystemet. Också Wei Jingsheng, en annan känd dissident, fördömer valet.
Kritiken påminner mig om lite om Anne Ramberg, som anser att sverigedemokratiska politiker inte skall få vara nämndemän!
Kan man inte om man nu tillhör vänsterkanten (vilket sverigedemokraterna gör i alla fall kring social-, äldre- och EU-politik) eller till äventyrs någon på högerkanten - ändå inte göra ett kvalitetsmässigt bra jobb?

Det är kanske väl inskränkt att döma ut Mo Yan liksom presumtiva kategoriserade nämndemän från (SD) eller (KFML)!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar