måndag, oktober 22, 2012

Fritidsgården Chill i Gnesta!

Fritidsgården Chill eller Ungdomens Hus, som det hette från början, är ju föremål för utredning om den fortsatta existensen. Vid dagens kommunstyrelsesammanträde kommer en rapport från kommunchefen, att behandlas.

I dagens SN spekuleras om hur denna framtid skall se ut. Då det är en motion från mig, som ligger till grund för tillblivelsen av Ungdomens Hus, kanske man vågar ha en synpunkt i ämnet och drista sig till att be berörda läsa de två motioner, som jag skrivit i ärendet. En motion från 1996 och en från maj 2002.

I en motion från hösten 1996 motionerade jag om inrättande av ett Ungdområd. Bakgrunden var de demokratidiskussioner som startade under hösten 1995 efter avhopp av ett antal yngre politiker. I samband valet 1998 föreslog Folkpartiet att bygga ett Ungdomens Hus, som en fortsatt idé kring att överbrygga spannet mellan ungdom och det politiskt styrda samhället. Detta förslag väckte allmänt gillande och ett Ungdomens Hus invigdes hösten 2000.

Man kan knappast säga att utvecklingen av Chill skett efter motionärens idéer. Tvärtom så har det blivit en enslig ö för några pojkar i datorspelåldern, som nog ägnat mer tid åt Chill än skolan.  Rekryterad personal har heller inte kunnat eller velat ändra denna trend. Så självklart behövs det ske något radikalt!

Av alla de förslag till hemvist, som presenterats synes Barn- och Utbildningsförvaltningen kännas mest pregnant. Kultur- och teknik med fritidsförvaltning har väl knappast levt upp till ställda förväntningar under flera år och har på så vis medfört ett gult kort in i den nya omgången!

Ett alternativ med socialnämnden, som huvudman, känns direkt utpekande. Dvs att de som omfattas av verksamheten skulle vara utsatta med sociala problem. Detta förslaget bör skrotas omgående!
 


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar