söndag, september 09, 2012

Tysklands miljöpolitik havererar!

Eftersom Tyskland nu har beslutat att bygga 25 nya kolkraftverk, som ersättning för de nedlagda kärnkraftverken, kommer landets miljömål till 2020 inte att kunna uppfyllas. Tvärtom så bedöms Tysklands utsläpp, som redan idag är 10 ton koldioxid per invånare istället att öka. Därmed fjärmar man sig från Sveriges 5 ton per kapita. Grunden för en total kollaps av EU:s miljöpolitik är lagd.

"Resultatet när Tyskland stänger av sin kärnkraft är ett energipolitiskt haveri. Ekonomin, klimatet och konsumenterna blir lidande."

2011 bestämde förbundskansler Angela Merkel att nu var det dags att stänga av kärnreaktorerna för gott, åtta omedelbart och resterande nio före 2022. En del svenska politiker välkomnade beskedet och såg fram emot en hastig, grön energiomställning att beundra och ta efter, exempelvis Åsa Romson: " Det var väl ett kul beslut, roligt med politiker som vågar fatta beslut."

De gröna miljöpartierna struntar uppenbarligen i miljön avseende växthusgaser, som enligt många utgör den största faran för global uppvärmning. Det hade nog varit mer renhårigt av Romson, att säga: "Jag struntar i växthusgaserna. Det är kärnkraften jag vill åt!"

Nu vet vi mer om hur det blev, och kul är det inte. De tyska koldioxidutsläppen stiger. Så också elpriserna, vilket försvagar den energislukande industrin och hotar tusentals jobb.

För att klara energiförsörjningen bygger Tyskland 25 nya kolkraftverk. Ett har redan invigts och kommer nu att släppa ut 13 miljoner ton koldioxid årligen. Det är en miljon gånger högre utsläpp än den samlade kärnkraften skulle ha genererat under tjugo år.

"Den tyska energiministern Peter Altmeier reser runt och inviger vindkraftverk och solpaneler på löpande band. Men politiska pr-kampanjer kan inte dölja att Tyskland blivit ett energipolitiskt skräckexempel." Allt enligt Dagens Nyheter söndag!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar