måndag, september 17, 2012

September kommunfullmäktige i Gnesta!

Blev ganska avslaget när kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind(S) kände sig krasslig och inte var särskilt intresserad av att debattera. Den från majoriteten, som bjöd alliansen någorlunda motstånd var Kukkamaria Valtola-Sjöberg(MP), KVS även om hon inte kunde förklara varför den rödgröna majoriteten nu drar ner på busstrafiken i kommunen. Ingendera kunde dock mäta sig med oppositionsrådet Ann-Sofie Lifvenhages(M) storartade retorik. En fröjd att höra henne argumentera!

Pricksäkert är att Johan Rocklind(S) alltid skjuter på interpellationssvar till allra sista minuten enligt lagen. Så min fråga om nerdragning av busstrafiken i Gnesta kommer att få vila till sig i närmare 2 månader. Något som närmast saboterar den politiska debatten. Lagstiftarens andemening är ju att kunna diskutera aktuella frågor i fullmäktige bl a för att öka intresset för den högsta beslutande församlingen. Rocklind motiverade sina sena svar med kommunens arbetsordning. Han hade dock fel. Svar skall ges till interpellanten dagen före svaret avges i kommunfullmäktige.

Om inte interpellationsdebatten skall dö sotdöden med Johans inställning får man väl försöka vara klärvoajant och lägga interpellationer i förväg!

Framtidsplan (budget) för 2012 mm togs slutligen av en majoritet där alliansen hade ett eget förslag som refuserades. I en lång debatt sades att "Det går bra för Gnesta". Vad detta bra-iga var kunde man dock inte precisera. Sanningen är ju att det knappt hänt särskilt mycket sedan S-V-MP tog över makten hösten 2010. Det enda man kunde peka på var femmorna tillbaka till ytterskolorna, något som alliansen varit beredda att ompröva. Alla övriga relaterade bra-igheter finns ju endast på pappret. Majoriteten har tämligen svårt att skilja på tanke och gärning - och långsamt går det i allt!
  • En tämligen lång debatt utspann sig kring politikerkostnader, där många nog var ute och cyklade.En sak är att tycka en annan är fakta. Klicka här för fakta om politikerkostnader i Gnesta!
    ,
  • S-V-MP har ju radikalt förändrat politikers arbetsvillkor. Där man ökat politikerkostnaderna med 1,2 miljoner kr varav majoriteten har fått merparten medan minoriteten blivit av med gruppledararvodena som infördes 1998. En tämligen nedåtgående demokratisk spiral!
    ,
  • Arvodeskommittén presenterade i början av maj ett nytt förslag till arvodesreglemente. Detta har lagts på is av Johan Rocklind. Ganska odemokratiskt!
    ,
  • Någon ny byggnation har man inte klarat av. Inte ens enda hyresrätt, har byggts under dessa två år på majoritetens initiativ. Kanske en av de viktigaste frågorna för en kommun, att se till att ungdomar får bostäder.
    ,
  • Några cykelvägar har det inte blivit trots stor retorik kring ämnet. Dessutom försöker miljöpartiet tillskansa sig centerpartiets mångåriga insats för fler gång- och cykelvägar.
    ,
  • Ej heller vill man profilera sig som en miljökommun med den av folkpartiet föreslagna miljö-mässan. I o f s kunde KS ordförande tänka sig en sådan framgent. Men just nu är kommunens tjänstemän strängt upptagna med ett 20 års jubileum, som saknar beslut. I varje fall i öppna rum.
    ,
  • Gnesta yrkesgymnasium har man glömt bort att utveckla och försatt chansen till ytterligare utbildningslinjer, som t ex signalsystemutbildning för järnvägen!
    ,
  • Man har sagt nej till alliansens förslag att satsa pengar mot ungdomsarbetslösheten i kommunen! Man har inte ens insett att kommunstyrelsen utgör arbetsmarknads-nämnd som aktivt skall motverka arbetslöshet!
    ,
  • Vart tog den nya brandstationen vägen? Behöver inte både brandmän och IT-enheten bättre och säkrare lokaler?
    ,
  • Rört till det har man lyckats med å det rejäla i Kultur- och teknikförvaltningen. Nu står nästa huvudvärk, hemtjänsten, på tur och man hoppas att majoriteten kan lösa detta på ett något mer förnuftigt vis för de äldre och sjukas skull!
    ,
  • En annan huvudvärk är kommunens nya växel, som inte fungerar. Numera möts de flesta av en syntetisk röst, som svarar med namnet på den som söks på rak svenska. Dock inte så kul för dem med utländska namn!.
    ,
  • När tänker man göra något åt Chill? Ärendet har "legat till sig" rejält sedan i oegentligheter konstaterades i våras! kanske dags att lägga ner?
    ,
  • När det gäller Liljedalshemmet är det dödstyst och ett fortsatt spel med åldringar som insats.
    ,
  • Vart tog familjecentrumet vägen, som Ingalill Fredriksson(C) och Ingrid Jerneborg(M) drog igång 2010?
    ,
  • Majoriteten saknar förmåga att fokusera och accelerera t ex i byggfrågor, vilket är till stort förfång för Gnesta kommuns utveckling.
    ,
  • Vart tog Gnesta centrumplan vägen? Är det fortfarande inte dags att snygga upp Gnesta centrum?
    ,
  • Vad händer med simhallen? Blir det överhuvudtaget någon förändring?
    ,
  • Är det inte dags att revidera ÖP Gnesta? Den gamla är från 2004.
    ,
  • Trots ett stort föregivet miljöintresse tenderar majoriteten att anamma miljöpartiets m fl partiers  transformering till Stureplans-partier!
Med detta får man nog inse att Gnesta kommun med S-V-MP närmast gått in i en 4 årig Törnrosasömn till förfång för Gnesta kommuns invånare! Icke få i majoriteten tycks tro att något är genomfört och klart för att tanken har väckts! Vi får hoppas att detta gästspel blir en kortvarig historia i Gnesta kommuns annaler!

I den sena kvällen valdes sedan Bo Wingård(KD) till ny vice ordförande i kommunfullmäktige och Sven Andersson(M) till ledamot av kommunstyrelsen, då Rune Nilsson(M) p g a sjukdom avsagt sig uppdragen. Vi saknar verkligen Rune i det politiska livet!

Nästa sammanträde i kommunfullmäktige infaller med den nya ordningen först om sju veckor i november. Intill dess är det politiska livet i Gnesta stängt!

----------------- ----- Stängt på grund av betänketid  -------------------------- 


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar