torsdag, september 27, 2012

Mer om hemtjänsten i Gnesta!

Mången fick nog morgonkaffet i vrångstrupen när de läste i dagens Sörmlands Nyheters första sida, att "Hemtjänsten i Gnesta skall privatiseras", vilket dock inte är helt korrekt. Inne i tidningen ger aktuell skribent Josefin Branzell-Hertz ger rätt bild av en hemtjänst, som "delvis" skall läggas ut på entreprenad. Dock kommer styrning och ledning, att vara kvar på kommunen.

Orsaken är inte i första hand det prognostiserade överdraget på 8 miljoner kr, som kommer att bidraga till ett totalt underskott på socialförvaltningen på ca 2 miljoner kr utan att tjänsten fungerar illa, som vi tidigare beskrivit.

Enligt artikeln skulle förslaget komma från de borgerliga. Själv har vi som gruppledare för FP ej känt till några förslag innan socialnämndens presidiemöte. Så det torde vara ganska klart att förslaget om entreprenad emanerar  från sagda möte med närvarande politiker Birgitta Brus(S), Bengt Landin(MP) och Ingrid Jerneborg-Glimne(M).

I Gnesta finns det säkert även äldre som är nöjda med sin hemtjänst. Det vill vi verkligen skriva under på. Men när en lite klick tillåts att husera fritt och i praktiken är ostyrbara, då behövs det verkligen fasta handgrepp. Socialnämndens presidium och ledamöter har påvisat handlingskraft. Huruvida detta på något vis skulle handla om storpolitik eller ej är ointressant. Människors väl och ve måste gå före.

Vår egen uppfattning i ärendet är - mångfald. Det skall i ett normaltillstånd vara brukarna (som utgör fokus), som väljer mellan flera utförare efter eget tycke och smak. Just nu handlar det dock om att upprätthålla minimistandarden i kommunens hemtjänst. Vi blev riktigt glada över socialnämndens mänskliga beslut!

SN har lovat att återkomma med fler synpunkter i ärendet. Vi hoppas nu att aktuell fråga hanteras på en för alla parter objektivt vis. Dock måste naturligtvis ett fokus läggas på kunderna dvs brukarna, som ofta inte är i en kondition att tillvarataga sina rättigheter gentemot en del kommunanställda, som sätter sin person före brukaren.

Vissa korrigeringar har införts i denna text efter framförda synpunkter!

Nya kommentarer i Sörmlands Nyheter!

Ny artikel att läsa i Sörmlands Nyheter fredag 28/9!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar