måndag, september 10, 2012

Höjd A-kassa en nödvändighet

Ersättning från A-kassan vid arbetslöshet är idag maximalt ca 15.000 kr för dem som tjänar mer än 19.000 kr i månaden. Tjänar du lägre får du full kompensation upp till 80% av din lön. Ersättningen utgör bruttobelopp, då den beskattas som vanligt.

Eftersom de flesta redan idag tjänar mer än dessa 19.000 kr så kan det givetvis bli katastrof med räntor och amorteringar vid arbetslöshet.

Finansministern Anders Borg(M) vill inte höja med den ganska cyniska motiveringen, att drivkraften hos dem som blivit arbetslösa, att söka nya jobb försämras!.

Det uttalande som känns som en logisk kullerbytta är, att "När vi räknar på detta så skulle en höjning av a-kassan under de tre första månaderna, bara den kosta 30.000 jobb"!

Eftersom de arbetssökande skulle "slöa" om de fick mer i ersättning så borde det väl istället skapas utrymme för 30.000 jobb.

Nåväl. Detta är dock något som knappast herr Borg bestämmer. Både C, FP, LO och TCO  vill höja omgående. KD något senare. Troligen finns det en mycket stor majoritet i riksdagen för att höja!

Och taket har aldrig höjts - dock sänkts tidigare. En synnerlig viktig reform och ganska kul att allianspartierna har lite olika åsikter. Borgs åsikter i ämnet känns ganska verklighetsfrämmande! 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar