fredag, september 14, 2012

Europa: I Bismarcks, Ludendorff m fl fotspår!

Det har väl numera klargjorts att EU:s ambitioner för att rädda euron är att införa ett federalistiskt EU. Dvs att all makt flyttas över från resp länder till Bryssel. Enligt många ekonomer är det enbart en federation, som på sikt kan rädda euro-samarbetet.

Under åren har jag personligen varit både entusiastisk och ifrågasättande kring EU-konceptet. På senare år dock mer övertygad om att detta experiment numera är till för att skapa välbetalda jobb för både politiker och tjänstemän utan att avkrävas någon form av ansvar.

Den ekonomiska krisen visar i all sin klarhet att Bryssel-politiker inte klarar av en politik i motgång. Många länder har utnyttjat EU för sina egna lånesyften. Men nu har således rannsakningens dag kommit och alla har problem.

Ett Gross-Deutschland (Stor-Tyskland) har ju uppenbarligen alltid varit målet för många aktörer inte minst Otto von Bismarck, Erich Ludendorff, Adolf Hitler eller Helmuth Kohl. I en EU-federation skulle utan tvivel Tyskland komma att bli den dominerande nomenklaturan. Nämnda herrars visioner delvis uppfyllda!

Man kan bli synnerligen tveksam till denna utveckling. Vad har Sverige att tjäna på att vara en randstat i Europas Förenta Stater? Knappast inget. De ibland lite smålöjliga direktiv, som kommer från Bryssel är för det mesta anpassade efter central-europeiska förutsättningar. I ett land som har 7 månader vinter kan det vara ganska annorlunda.

Den gamle miljöpartisten och EU-motståndaren Per Gharton har en mycket intressant artikel i dagens Svenska Dagblad i ämnet. Han varnar för dessa federativa strävanden och tycker att både fd EU-motståndare och fd EU-entusiaster bör göra gemensam sak och torpedera Europas Förenta Stater.

Så tycker även vi på denna blogg. Läs gärna Ghartons inlägg här!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar