onsdag, augusti 22, 2012

Värdelösa inbrottslarm!

Kan vi läsa om i dagens tidningar, som en stor nyhet. Det handlar då om larm, som baseras på trådlös kommunikation. För de som jobbat med radiokommunikation är detta ingen större överraskning. All radiokommunikation kan störas ut. Se inte minst Botnia-banan där de EU-specificerade signalsystemen är radiobaserade och i Sverige störs ut av aurora borealis (norrsken) något som inte finns på den europeiska huvudkontinenten.

Säkerhetsföretaget Securitas försöker låtsas som det regnar men sanningen är att många villalarm är värdelösa för en del mer avancerade inbrottstjuvar. Även trådlösa inbrottslarm typ Jula kan störas så att de inte löser ut vid inbrott.

Vad man skall tänka på är följande. Det skall finnas ackumulatoruppbackning. Tjyvar kan ju lätt stänga av elen vid gatan. All dragning av förbindelser i huset skall vara utförda med tråd. Larmet skall kopplas till en eller flera sirener och till automatiska uppringare (flera nummer) via utgående telefonlinje samt möjligen dessutom vara kopplat till GSM-telefon. Automatisk avstängning bör ske inom 5 minuter för grannsämjans skull.

Har ni husdjur hemma hund/katt undvik IR-detektorer. Förr eller senare hoppar katten upp och slickar sensorn. Använd skalskydd.

Man skall inte överdriva möjligheterna med trådlös radiokommunikation. Den har sin givna begränsning vare sig det gäller larm eller datakommunikation!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar