måndag, augusti 06, 2012

Raoul Wallenberg 100 års dag

I lördags skulle Raoul ha fyllt 100 år. Över hela världen uppmärksammades hans 100-års minne. På själva hedersplatsen vid världens viktigaste minnesmärke över Förintelsen i Jerusalem, finns ett minnesträd över honom. USA:s kongress förklarade 1981 Raoul Wallenberg som amerikansk hedersmedborgare - en ära som endast hade tillkommit Winston Churchill tidigare.

Folkpartiets ledare Jan Björklund säger: Runt om i resten av världen har minnesmärken och hedersbetygelser förärats Raoul Wallenberg under årtiondena efter andra världskriget, men i Sverige har det varit alldeles för lite uppmärksamhet. Hur många minns att det talades om den svenske hjälten i skolan? Jag gör det inte.

Igår skulle Raoul Wallenberg således ha fyllt 100 år. Det högtidlighölls på många platser i världen, och i Sverige hölls en ceremoni i Sigtuna i närvaro av bland andra medlemmar från Raoul Wallenbergs familj. Det finns all anledning att uppmärksamma denne man, som med sitt bidrag räddade tusentals judiska ungrare från ett grymt öde.

Att sedan den totalitära kommunismen under Stalin inte gillade detta, kan man verkligen förundra sig över liksom att dåvarande utrikesministern Östen Undén(S) gjorde så lite för att befria honom.

 I Sverige finns en förment antirasistisk organisation EXPO. Tror ni att de har uppmärksammat Raoul Wallenbergs 100-års dag? Knappast!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar