onsdag, augusti 29, 2012

Oranga kuverten ett spel för galleriet!


Det skrivs ju mycket hur viktigt det är att jobba och få en bra pension. Regelbundet uppvisas fantastiska grafer kring informationen vi får i de sk oranga kuverten. Men sanningen är tyvärr ganska brutal. Har du jobbat och betalat skatt ett långt liv och har 40.000 kr i månaden i slutlön får du netto inte mer än knappt 3.000 kr månaden,  än en person som inte betalt in ett enda öre i skatt i hela sitt liv! Vi jämför då med garantipension (lägsta) plus bostadsbidrag.

Detta kunde bl a Karl-Erik Ohlsson ordförande i SPF berätta vid distriktets 40-års jubileum i Eskilstuna. Är du dessutom enbart garantipensionär kan du begära sk äldreförsörjningsstöd.

Det sk äldeförsörjningsstödet tillkom i början på 2000-talet för att inte kommunernas ekonomiska stöd till många äldre invånare och invandrarna skulle bli för betungande. Dvs staten övertog detta ansvar. En stor del av de 350.000 med äldreförsörjningsstöd är invandrare. Men stödet kan sökas av envar. Många sk garantipensionärer dvs de med minsta pension borde söka detta stöd då det är högre än garantipensionen och i stort lika mycket som en person med slutlönen 30.000 kr i månaden får i pension!.

Äldreförsörjningsstödet skjuter därmed sank på hela pensionssystemet eftersom den utgör en gräddfil bredvid den allmänna pensionen. Äldreförsörjningsstödet är skattefritt och uppgår till max ca 10.500 kr/månad, enligt Försäkringskassans hemsida, vilket motsvarar en lön/pension på ca 14.000 kr/månad. Dessutom kan man ha rätt till fri tandvård mm, vilket en garantipensionär inte får.

Vanlig garantipension uppgår till ca 7.000 kr/månad plus bostadsbidrag men är då beskattad. Vi uppmanar alla sk garantipensionärer att söka det statliga äldreförsörjningsstödet!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar