tisdag, augusti 07, 2012

Den kallaste sommaren i mannaminne!

Förvisso är inte sommaren slut än. Men snart är både Lotta på Liseberg och Allsång på Skansen färdigsjungna för i år. Men den sommar som varit går till historien, som den kallaste. Den varmaste vi noterat var under 80-talet, vilket även stämmer med NAO index. Sedan har det blivit kallare hela tiden.

Den globala uppvärmningen, som en del förespråkar har således ej nått Sverige. Det blir ju allmänt mer och mer tyst om detta. Domedagsprofeternas kvidande hörs allt avlägsnare. I varje fall i Sverige. Kanske frågan börjar få rätt dimension.

Det kan vara svårt att skilja på riktig vetenskap och på de forskare, som vill ha uppmärksamhet för större ekonomiska anslag. I katastrofscenarion ligger ju även att nordpolen skall smälta och haven störta över oss!

Vid Skottvångs gruva finns ett nytt gruvmuseum. I den rörliga delen har geologen Nils-Axel Mörner gjort en tankeväckande historisk exposé med både geologisk som arkeologisk inriktning - med fokus på områdena kring Marvikarna, Åker och Mariefred. Marviksleden, Klämmingen, Frösjön, Sillen och Trosa-ån var ju som bekant den gamla vikingaleden till Birka från havet på 800-talet.

Vid denna tid stod havet 5 meter högre än idag. Högsta skillnadspunkten finns vid Laxne. Där Klämmingen och Övre-Marviken separerades för ca 2.500 år sedan.

Att haven stått betydligt högre än idag finns nog inte i allas medvetanden. Efter istiden för 10.000 år sedan var havets nivå dock 150 meter högre.

Landhöjningen är fortfarande ca 1 meter på 200 år. I min barndoms skärgård i Stockholm har allt fler grund börjat dyka upp. Passagen vid Baggens Stäket ut mot Baggens- och Kanholmsfjärdarna, som tidigare var huvudled in till Stockholm fram till medeltiden, börjar bli allt mer svårframkomlig och kommer om ytterligare 500 år, att vara opasserbar för båtar.

Hemma har vi snart under de senaste 20 åren haft speciella platser, att dricka kaffe eller äta vid när det är riktigt varmt. I år har detta inte utnyttjats en endaste gång. Många anser att den globala uppvärmningen påverkar oss med mer regn i stället för värme. Det är mycket möjligt - men så kallt som nu har vi aldrig haft det förut.

När landhöjningen eventuellt inte fortsätter och värmen ökar kommer vi kanske att lyssna på domedagsprofeterna. Nu får de kvida för döva öron!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar