fredag, juli 27, 2012

Det borgerliga regeringssamarbetet

Sätts under lupp i dagens DN. Annie Lööf(C) meddelade i sitt Almedalstal att "Den borgerliga glöden falnat" och menade att en ny "bastu-träff" hemma hos henne skulle vara nödvändig.

Man kan undra över varför alliansen måste vara så sammansvetsad? När var oppositionen det? 1 månad 2010 och kommer ej heller att vara det till år 2014. Varför ställa krav på borgerlig enighet? Enligt mitt förmenande skulle det vara bättre om varje parti kan driva sin egen valrörelse. Varför skall två liberala partier alltid stödja konservativa diton? För min del är folkpartiet ett mittenparti och inget annat.

Däremot kan det erkännas att ett liberalt parti inte kan regera tillsammans med kommunisternas arvtagare lika lite som man vill regera med nazistiska partier. Det vore verkligen att gå för långt. Här går en stark gräns mellan det slutna socialistiska samhället och det öppna liberala.

DN oroar sig ständigt över att (C) och (KD) ligger nära 4%-spärren i opinionsundersökningar. Det gör förvisso även vänsterpartiet, vilket möjligen borde oroa Stefan Löfvén(S).

Partissammanslagningar kan vi lämna därhän. Det torde vara en fullständig omöjlighet att att slå samman 2 konservativa och 2 liberala partier. I Sörmländska landstinget regerar Folkpartiet tillsammans med Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Ett annorlunda samarbete, som dock synes vara framgångsrikt!

I Gnesta är det nog m h t den nya majoritetens ganska hänsynslösa manövrar svårt att tänka sig ett närmare samarbete mellan de socialistiska krafterna och center- eller folkpartiet. I Gnesta finns även sedan många år ett rejält upparbetat samarbete mellan allians-partierna, baserad både på innehållsrik politik, demokratisk öppenhet och inte minst personliga relationer trots att vi i grunden är konkurrenter om väljarna.

I denna gruppering har vi alltid diskuterat oss fram till en rimlig gemensam politik. Liksom vi alltid värnat om de olika partiernas egna hjärtefrågor. Man kan säga att en politisk rikedom även är viktig när man är i regeringsställning. Det behöver på intet vis betyda att man är kluvna eller på intern krigsstig. Man behöver definitivt inte vara enig i varenda sak.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar