tisdag, juli 10, 2012

Allt är koldioxidens fel!

Efter några relativt blöta dagar på Öland så kan man lätt börja reflektera över den blöta sommaren. Tidigare var det ju global uppvärmning, som gällde förorsakat av stora utsläpp av växthusgaser för de flesta liktydigt med koldioxid. Eftersom det knappast blivit särskilt varmare i Sverige, blir det nu istället koldioxidens fel att det regnar så mycket.

En ny forskarupptäckt är att fossil eldning av ved bidrar starkt till världens totala uppvärmning med nästan 40%. M a o så är vedeldning helt förkastligt och inte så förnyelsebart, som nu har påståtts. Det har vi väl anat lite till mans efter all svart rök, som går upp i atmosfären.

Apropå ved så kunde man häromdagen läsa i lokalbladet, SN att värmepumpar var bra. Men att det blir problem vid strömavbrott. Man kan ju undra över vilka uppvärmningssystem, som fortfarande fungerar efter strömavbrott? Knappast något utom förstås den gamla hederliga järn- eller braskaminen.

Elektricitet är något, som vi inte klarar oss utan och inte heller behöver vara utan. Vi har så gott om el att vi kan exportera detta till vindkraftländerna Tyskland och Danmark.

Om vi återgår till blötan så är det väl dags att förändra vattenregleringen och byggnadslagstiftningen i mellan och södra Sverige. Numera skall ju de flesta ha ett vattendrag gärna 20 meter från huset, som man kan sitta och titta på i solnedgången.

Själv har vi för länge sedan valt en plats 56 meter över havet och 20 meter över närmaste sjö. Det insåg vi redan för 40 år sedan. Men då var det mer relaterat till ett intresse för bra antennplatser, som sändaramatör med stationssignalen SM5JX.

Nu skall vi strax åka upp till Gnestas mest kända turistmål Skottvångs Gruva och öppna det nya muséet. Tyvärr verkar det bli mer regn men vi fåt ta med oss SN och DN samt penna. Sommarens stora begivenhet är ändock de fina korsorden varje dag!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar