fredag, juni 15, 2012

Sverige utslaget i EM men inte i vällevnad än!

Sverige blev ju utslaget ur EM med förlust 3-2 mot ett ganska blekt England. Man fick på nöten av Ukraina med 2-1 - samma Ukraina, som idag förlorade mot Frankrike med 2-0. Lilla Sverige hade denna gång inte så mycket att komma med i stora sammanhang. Det behövs nog byggas ett betydligt bättre lag för framtiden!

Det vi kan glädja oss åt är att det går bra för Sverige ekonomiskt - än så länge! Alliansen har ju skött Sveriges affärer på ett föredömligt vis de senaste 6 åren. Man kan ju undra över dem som vill riskera denna framgång med icke identifierade förslag från oppositionen.

Både den franska och engelska regeringen har problem med låg utveckling av BNP samt stora skulder. Ukraina är väl närmare bankrupt än vad Grekland är. För ukrainare är det tur att man inte har euoro som betalningsmedel. Euron verkar i ett empiriskt perspektiv vara en fullständig felsatsning. I början var den intressant för svaga länder och valutor, vars länders valutor övervärderades i samband med inträdande. Den lockande senare till upptagande av stora utlandslån med euron, som säkerhet.

Man kan undra över hur länge Tyskland skall stå för denna valuta, som missbrukats rejält av många länder inklusive Irland, Italien, Spanien, Portugal, Cypern och nu förmodligen även Frankrike!

Det goda samarbetet mellan Tyskland och Frankrike tycks ha upphört i o m att Frankrike fick en socialistisk president. Man är helt enkelt på väg åt två olika håll. Det skall bli intressant att se ett tyskt närmande till britterna, som har ungefär samma ståndpunkter i motsats till socialisten Hollande i Frankrike. Kanske nästa krisnation är Frankrike?

Många säger att det blir dyrt med en grekisk konkurs. Men Grekland måste givetvis betala tillbaka sina lån. Det finns inget exempel i historien på att ett land går i konkurs och inte behöver betala sina skulder inte ens under första eller andra världskriget.

Som sagt i morgon regnar det nog i Sverie och Gnesta men Italien, Frankrike, Spanien och Portugal är fortfarande med i EM-cirkusen i forboll medan deras ekonomer sliter håret av sig!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar