söndag, juni 10, 2012

Frankrike ytterligheternas land

Den förre presidenten Nicolas Sarkozy förlorade ju det franska presidentvalet till socialisten François Hollande. Sarkozy var ledare för UMP, som är Frankrikes största borgerliga partikonstellation, grundad 2002 under namnet Union för president-majoriteten. I UMP ingår höger samt liberala mittenpartier.  Denna grupp styr Frankrike eftersom man har majoritet i underhuset.

Hollande hoppas givetvis på en socialistisk seger i dagens franska val till underhuset. Skulle han inte få majoritet påbörjas en lång ökenvandring för hans del. Det går knappast att på ett bra sätt styra Frankrike utan majoritet i parlamentet. Ungefär samma problem som nu Barack Obama har i USA. Hollande har ju enligt pressen sänkt pensionsåldern. Något som inte är korrekt. Han kan bara föreslå. Det är faktiskt parlamentet, som bestämmer.

Det franska socialistpartiet står till vänster om det svenska socialdemokraterna en mix av socialdemokrati och vänster. Vinner man valet kommer man eventuellt att regera tillsammans med de gröna samt ett litet extremt vänsterparti Front de gauche, som i EU tillhör den mest extrema och kommunistdominerade gruppen Europeiska enade vänster.

Frankrike kan således gå från konservativ-liberalt styre till ett betydligt mer extremt vänsterstyre! Svaret får vi i morgon. 

För övrigt så lär de franska parlamentarikerna jämte Italiens vara de mest välavlönade i Europa om vi bortser från EU-politiker. Här kan man verkligen tala om en överklass eller nomenklatura oavsett om det är höger eller vänsterstyre!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar