fredag, juni 29, 2012

Det händer mycket nu vid Skottvångs gruva!

Invigning av det nya gruvmuséet den 30 juni
 Lördag 30 juni kl. 13.00 invigs det nya gruvmuseet i Skottvång. Det blir tal, musik och lättare förtäring - mer framför allt ett helt nytt museum som slår upp portarna. Där finns en permanent utställning som berättar om gruvans historia, om arbete men kolning och i gruvan och om livet för de som bodde i Åkers Bergslag för hundra år sedan. Dessutom finns det under 2012 en tillfällig utställning av professor Nils Axel Mörner som berättar om forntida järnhantering i Åkers Bergslag. Museet kommer att hålla öppet 12-16 tisdag- söndag fram till 12 augusti. Entré 20 kr för vuxna.

Idén till detta museum och utökningen får tillskrivas numera bortgångne ÖSG:aren Göran Nilsson vars namn inte nämndes i de olika talen. Men äras den som äras bör!

Leader inlandet
Leader inlandet jobbar med EU:s landsbygdsutvecklingsprojekt. Gnesta och fem andra samarbetskommuner i Sörmland utgör ett leaderområde som heter Inlandet. 2010 beslutade Leader att bl a rusta upp Solviks skola, Lavtornet vid Skottvång samt att bygga ett gruvmuseum; Ett projektet i samarbete mellan bland andra Skottvångs Grufva AB, Östra Sörmlands gruvförening och Åkers Kronopark.

Åkers Bergslag är fyllt av turistattraktioner som gruvor, kalkbrott och krutbruk. Här ligger Skottvångs gruva som har haft avgörande betydelse för järnhanteringen i området. Numera är Skottvång ett paradis för den historieintresserade och ett populärt turistmål. Värdshuset har med framgång satsat på restaurang- kafé- och konferensverksamhet. Östra Sörmlands Gruvförening (ÖSG) är också en mycket viktig aktör vid Skottvång. ÖSG är en ideell förening med huvudsaklig uppgift att visa hur kolning och tjärframställning utfördes enligt gamla traditioner. Ca 22 000 personer besökte gruvan under 2008. Vid en omröstning i Radio Sörmland 2008 blev Skottvång det turistmål som sörmlänningarna helst vill nominera till världsarvslistan.

Andra aktiviteter vid Skottvång
  • Tändning av årets kolmila den 14 juli kl 1100
  • Gruvans dag den 25 augusti
  • Ny smedja byggs under hösten
  • Boka övernattning på Skottvångs vandrarhem (Kulturbyn Skottvång) ring telefon 070-535 18 51 finns kök, bastu (ved) och 10 sängplatser.
  • Skottvångs guidetelefon (Östra Sörmlands Gruvförening) 070-563 61 76 kan du ringa för mer information.
  • Skottvångs grufvrestaurang (familjen Bystedt-Holmberg) telefon 0158-259 00

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar