måndag, maj 07, 2012

Majfullmäktige i tystnadens tecken

Kvällens kommunfullmäktige i Gnesta kommun bjöd inte på någon särskild utbredd talekonst. När det gäller motioner, som oppositionen lagt så kräver man givetvis att få svar. Frågor inom Barn- och utbildningens område till majoriteten möttes med tystnad. Man kan bara tolka detta som respektlöshet mot frågeställaren. Den stora tystnaden utbryter oftast när frågor kring förskola och skola är aktuella. Här får nog de rödgröna bättra sig om de inte skall få dåligt rykte!

När det gäller talandets konst att förmedla tydliga budskap har majoriteten uppenbara svårigheter efter det att Gert Nilsson(S) parkerat sig på ordförandeposten i KF och Mikael Clemens(MP) slutat i fullmäktige. Johan Rocklind(S) har det tämligen rörigt med sina budskap, när han skall försvara beslut, som kanske andra i hans parti borde göra.

En som har förmågan men är väldigt tyst är Mikke Schirén(V). Han behärskar ju vältalighetens svåra konst och kanske borde visa upp sig mer. Någon tämligen mer vass debatt lär det nog inte bli på flera år. Minoriteten har ju stora talanger i form av t ex oppositionsrådet Ann-Sofie Lifvenhage(M), Ingalill Fredriksson(C) och fullmäktiges store virtuos Bo Wingård(KD) för att nu nämna några!

I kommunen har vi ett gemensamt organ för att förbereda och ge förslag på personer till olika uppdrag samt att utreda och föreslå olika arvoderingar. Jag har själv suttit i denna kommitté tidigare under Alliansens styre. Numera är det dock rödgrönt styre och spelreglerna helt förändrade. Man kör således över kommittén från den rödgröna majoriteten med jämna mellanrum, vilket nog aldrig hänt tidigare valperioder. Demokratin och respekten för andra är därmed satt ur spel.
.
Tänk om man i riksdagen skulle hålla på och bråka om hur utskotten skall se ut och bemannas. Det gör man givetvis inte. Man har i stor majoritet beslutat hur det skall vara, vilket då kan överleva varje val. I Gnesta har den nya majoriteten inte förstått, att man inte ändra på vissa saker. Och skulle man göra detta så är man överens. Annars måste ju varje val innebära förändringar i detta avseende. Tyvärr är det väl så att den ganska orutinerade ledningsgruppen inom (S),(MP) och (V) inte förstår detta!
.
Gnesta börjar mer och mer likna Oxelösund där demokratin stått lågt de senaste decennierna. Det kan tyckas vara trist efter 20 år som egen kommun så blir den politiska gemenskapen alltmer urvattnad och respekten för den politiske motståndaren uppenbarligen ointressant!

Kvällens bästa förslag från den ovan redovisade valberedningen var att utse Mikael Clemens(MP) som delegat till Strömsholms Djursjukhus. Därmed kan han faktiskt ingå i Gnesta kommuns golflag i det sörmländska kommunmästerskapet. Ett mästerskap som Gnesta tagit hem en gång tidigare!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar