fredag, maj 18, 2012

Kommuner tvivlar på klimathotet

Är rubriken på en artikel i senaste numret av Dagens Samhälle, en tidning som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL ger ut en gång i veckan. Numera får alla i Gnesta kommunstyrelse denna tidning, genom en insats av nye kommunalrådet Johan Rocklund - mycket trevligt!

Artikeln är baserad på en undersökning genomförd av FOI (Försvarets Forskningsinstitut) och förste forskaren Annika Carlsson Kanyama, som anser att kommunpolitiker är "klimatförnekare". Hon räds på intet vis att påpeka att hon är förvånad över Sveriges kommunpolitiker.

Nu råkar hon dock tillhöra en kategori som inte definieras i undersökningen nämligen "klimatayatollorna", som är raka motsatsen till "klimatförnekarna". Hon råkar dessutom inte vara en oberoende forskare utan är oxo talesperson för Klimataktion - en påtryckargrupp, som mest sysslar med att skriva illa om Alliansen. Dvs en rödgrön organisation med låg trovärdighet!

Enligt denna utredning är hon således mycket bekymrad över att kommunernas HOT-TOPP, där kommunpolitiker definierar vad som bedöms vara stora utmaningar framledes, ser ut enligt följande:

1. Omhändertagande av sjuka och svaga
2. Människors ohälsa
3. Ekonomisk nedgång
4. Förändringar i befolkningens sammansättning (t ex fler äldre)
5. Klimatförändring
6.Terrorism och brottslighet
7. Spridning av smittsamma sjukdomar
8. Oönskad invandring
9. Spridning av kärnvapen
10. Väpnade konflikter

Beträffande "Klimatförändring" handlar det om oro främst för översvämningar av vattendrag i den egna kommunen. Kommuners möjligheter och uppdrag, att t ex minska koldioxidutsläpp är små. När man som Gnesta kommun infört värmepumpar istället för oljeeldning, har fjärrvärmeanläggning (även om denna spyr ut koldioxid) och använder miljöklassade bilar, kan man inte göra så mycket mer. Möjligen skulle man kunna ta bort kött i skola och äldreomsorg, vilket förmodligen skulle väcka lika stora protester, som den uteblivna lutfisken!

Hon skriver vidare i sin rapport att alla forskare är eniga om att människan utgör ett hot mot klimatet. Såtillvida har hon fel. Främst långtidsforskare (borrar ut iskärnor mm) är lite tveksamma, då jordens temperatur har ändrats ganska rejält både till kallare och varmare under årtusendena. Hon synes för övrigt mest ha forskat kring konsumtionsmönster, vilket kanske är något från det egentliga ämnet.

Hon har heller inte så god inblick i kommunpolitikers vardag, som mest ju handlar om att prioritera resurser för de oftast svaga i samhället. Ovanstående tabell synes nog vara ganska rättvisande för hur det ser ut överlag!

De som är klimatayatollor vill naturligtvis, likt Annika Carlsson, bortse från begreppet! I bilens begynnelse gick bilayatollorna med en röd flagga framför bilen. Den ansågs vara farlig! Huruvida jorden kommer att gå under pga av människans insatser vet vi inte så mycket om. Men det är väl inte helt fel att misstänka att förr eller senare lyckas vi säkert med att ta kål på varandra. Inte minst genom storskaliga kärnvapenkrig.

I avvaktan på dessa framtida olika öden, oroar vi oss oss mer för Gnesta kommuns och dess invånares väl och ve samt tomatplantornas utveckling i växthuset!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar