måndag, maj 14, 2012

Grekisk Euroexit kommer allt närmare!

Som vi skrev för över ett år sedan kommer nog Greklands utträde ur Eurozonen nu allt närmare. Det finns ekonomiska bedömare som talar om nästa månad! Logiken är enkel för detta påstående. Hur kan man i ett land, som Grekland, spara sig till framgång? Folket svälter och är kraftigt delat i rika och fattiga. När man går till val blir man helt splittrade i en vänster och en höger utan något centralt sammanhållande parti!

Hur kan stödgivare i Europa tro att man kan vända folket djupa misstro mot stat, politiker och företagare på bara några få år. Dessutom har man en djupt utbredd korruption i alla samhällsskikt. Det handlar snarare om årtionden, en ny generation politiker och en förändrad självinsikt, att man borde vara delaktiga i något gemensamt.

Tyvärr är likadana tendenser allt tydligare även i Sverige, att individers framgång och ekonomi är viktigare än gemensamma värden. Vi kommer nog på lite sikt få likartade ekonomiska problem även här, så det finns ingen anledning till moraliska förkastelsedomar! Vi som tycker att Grekland är ett fantastiskt semestermål, lider för den grekiska befolkningen. Förra året när vi besökte Rhodos senast kunde man raskt konstatera nedgången i turism ochdet tidigare levande kvällslivet! Nu var det få familjer, som åt sin middag på kvarterskrogen.

EU är inte bara ett forum för fördelar. Orätt utnyttjat kan EU vara en farlig lockelse för politiker, vars enda syftet är att bli omvalda. Utvecklingen under de senaste 10 åren av Greklands statsekonomi är förfärlig. Sedan flera år betalar man priset för politikers maktintresse. Naturligtvis har folket valt sina politiker. Men kunde man ana att dessa så skulle mörka den ekonomiska situationen?

I landet saknas fn någon enande stark mittekraft! Nu är landet så polariserat, som det någonsin går och politikerna antingen det är vänster eller höger passar på att delat ut statliga toppjobb inom släkt och parti! Således inget särskilt bra föredöme för EU från den politiska demokratins vagga!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar