fredag, april 13, 2012

Skådeplats Europa

Är namnet på en holländsk dokumentärserie hämtad kring andra världskriget och är en repris från 2009, som vi då missade. Det program som gick igår torsdag kl 1900 och handlade om människors öden i Tyskland, Polen och Ryssland.

Efter Polens nederlag ville Himmler befolka östra Polen med tyska kolonister att överta polska gårdar och fördriva befolkningen. Många polacker dog men många kom åter som drängar till sina egna gårdar. Även ryska tyskar placerades i områdena för att bidra till förtyskningen. Programmet handlade i synnerhet om den vackra flickan Lilly Steinmuller och hennes familj som var en av dem som sändes till staden Zamosc efter det att judar och polacker har jagats bort. Allt dokumenterat av en polsk fotograf.

Programidén är fantastisk och olika människoöden i en kall och grym värld mot den enskilde lilla människan berör en djupt. Programledaren fann Lilly Steinmuller till slut. Hon bodde i Tyskland efter att delar av familjen sänts till arbetsläger i östra Sovjet men kunde efter Stalins död flytta runt i Sovjet och så småningom efter murens fall i Berlin flytta till Tyskland. Hennes brorson bodde kvar i byn Zamosc  och i en liten by i Ryssland hittades även hennes åldriga syster. Ingen hade haft kontakt med varandra sedan de skildes åt 1944 i samband med Sovjets återtagande och anfall på Polen.

Som sagt håll utkik efter denna serie som går i Kunskapskanalen - en kanal som torde vara det bästa SVT kan prestera! Håll till godo!

PS. Flickan hette egentligen inte Lilly utan Lydia. De var dock systrar!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar