tisdag, april 17, 2012

Kommunal demokrati enligt rödgrön modell Gnesta

Vi har tidigare påpekat den märkliga form av demokrati, som infördes hösten 2010 i och med att de rödgröna vann valet i Gnesta med en enda ynka röst! Tidigare talade särskilt (S) om ett underskott i den kommunala demokratin; Dvs att man inte fick vara med i diskussionerna kring nya förslag. Något som med dagens mått mätt ter sig tämligen överdrivet. Från alliansens sida har vi alltid sett det viktigt att rådfråga den dåvarande oppositionen i olika sakfrågor.

Förändringen i valfrihetsfrågor eller t ex om man skulle lägga ut VA på externa krafter diskuterades under flera år. Sammanledes gällde ishallen, som vi jobbade med under flera år med olika förslag i olika ekonomiska klimat.

Hösten 2010 agerade rödgröna snabbt med beslut att minska valfriheten. Sedan blev det tämligen tyst. Numera säger majoriteten att vi återkommer med frågorna när vi bestämt oss. Dvs rena motsatsen till demokrati. Man orkar inte ens skämmas för sina fasoner, vilket direkt uppvisar både inkompetens och ovilja att jobba gemensamt för Gnesta kommuns bästa!

Nedan tar vi oss i friheten att räkna upp ett antal aktuella frågor, som Alliansen påbörjat, där majoriteten idag anser sig vara oerhört mycket mer kunniga och kompetenta än alliansen och inte vill diskutera frågorna:

  • Liljedalshemmet vars 24 äldre saknar bostad efter sista december om inget drastiskt sker snart!
  • Simhallen. Snart måste man sätta ner foten (doppa tån) inget händer, inga pol diskussioner! Bygg nytt och låt gamla badet bli banor för innebandy och annat!
  • Familjecentralen! Var tog denna vägen? Försvann efter valet 2010!
  • Ungdomsråd! Finns två motioner i ämnet av mig och Mikael Clemens. Vad händer?
  • Gröna åtgärder. Det behövs fler gröna åtgärder för minskat koldioxidutsläpp.
  • Vart tog vindkraften vägen?
  • Ishall-lösningen fungerar uppenbarligen ej bra med idrottsföreningarna. Här behövs nya idéer!
  • Gnesta centrum behöver ett lyft och ingen Törnrosasömn. 
Socialdemokraterna styrde kommunen 1995. Vid denna tid var man synnerligen samarbetsvilliga och trodde på att gemensamma diskussioner kunde leda till bra och långsiktiga beslut. Under Alliansen styrande har vi alltid jobbat mot långsiktiga gemensamma lösningar med syfte att skapa hållbara lösningar över åren oavsett vilken majoritet som råder i kommunen. På 90-talet fanns det t ex en omfattande gemensam debatt om att förändra Gnesta Centrum. Något som uppenbarligen numera dött sotdöden.

Tyvärr har våra unga och politiskt ovana ungdomar i kommunens ledning inte förstått detta. Det tar givetvis några år som politiker innan man inser detta viktiga incitament. Studerar man riksdagsarbetet så ser man t ex att pensionssystemen, försvarsfrågor m fl tas med stor majoritet i riskdagen.

Vi hoppas fortfarande på att kommunens Törnrosaliknande politiska framtoning skall brytas och en mer levande debatt skapas. Just nu är det bara ett stort mörker!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar