lördag, mars 31, 2012

Väntetider i den sörmländska sjukvården

Det finns uppsatta riktlinjer från socialstyrelsen på hur länge man skall behöva vänta på läkare, undersökning och specialistutlåtande.

Vårdgarantin i Sörmland (Stockholm)

Vårdgarantin, så funkar det!

Garanterad tid för besök och behandling

För dig som patient innebär vårdgarantin att du ska få tid för besök och behandling inom bestämda tidsgränser. Vårdgarantin reglerar inte om vård ska ges eller vilken vård som kan komma i fråga.
Akutvård
Den akuta vården berörs inte av vårdgarantin. Blir du akut sjuk eller skadad får du vård så fort som möjligt.

Vårdgarantin innebär:

Vårdgarantin
I Stockholm=0 – Kontakt med vårdcentralen samma dag
Behöver du träffa läkare på vårdcentralen ska du få en tid inom sju dagar
I Stockholm=5 – Läkarbesök på vårdcentralen inom sju dagar
Om du efter medicinsk bedömning på vårdcentral behöver specialistvård ska du få tid så snart som möjligt, men senast inom 90 dagar
I Stockholm=30 – Besök i den specialiserade vården inom 90 dagar
Om du efter medicinsk bedömning på vårdcentral behöver specialistvård ska du få tid så snart som möjligt, men senast inom 90 dagar
I Stockholm=90– Behandling påbörjad inom 90 dagar
Det är ju tur att denna tågordning inte gäller akutvård, då skulle förmodligen de flesta patienterna ha avlidit eller behövt en psykiatriker i stället. Min erfarenhet av denna lustiga väntetid är att den innehålls inte alls.

2009 fick mina diskbråck i nacken fick vänta 90 dagar på röntgen och 120 dagar på specialistutlåtande. Då hade man således tillbringar 120 dagar i sängen. I väntan på åtgärd.

Nu är det likadant igen. Före jul började det hela och jag väntar fortfarande på röntgen efter 95 förflutna dagar och tonvis med medikamenter. Nu har Eskilstuna lovat att det skall kunna ske inom två månader fr o med idag dvs närmare 155 dagar något som Stockholm lovar att klara ut på 30 dagar. Den senare tiden  kan man tycka är en mer mänsklig väntetid.

Under tiden stoppar man i sig den ena mer farliga medicinen än den andra till stora kostnader för medicin och mänskligt lidande.

Tänk om det inte fanns någon väntetid alls! För kön är ju fullständigt onödig. Jobbar man bort kön något år så kommer man i det nya läget att kunna producera lika mycket vårdtimmar som man gör idag. Enda skillnaden är väntetiden.

Min tro är att Landstinget med denna väntetid kan sålla bort ett antal personer, som avlider av sina sjukdom och därmed får man ett färre antal patienter att behandla. Det låter tämligen krasst men vi kan inte se något annat motiv för den högst onödiga väntetid! För hustruns del, som oxo behöver behandling har hon nu väntat i 180 dagar - enligt påstådd garanti 90 dagar!

Landstinget Sörmland kan uppenbarligen inte leva upp till sina garantier. Det kan man knappast tycka är ok m h t hur mycket skatt man betalar årligen till Landstinget. Något måste man väl få för den miljon man satsat på Landstinget de senaste 15 åren. Bussarna som fanns tidigare mellan Gnesta och Mariefred har ju numera även de försvunnit, vilket borde ge mer pengar till sjukvården.
.
Nej det kanske blir betydligt bättre om Gnesta kommun tillhör Stockholms Landsting, som uppenbarligen har en mer mänsklig syn och ger en bra och snabbare vård. Då kanske även bussen kommer tillbaka fast den då är röd!
.
Och tacka sjutton för att man blir förbannad på dagens landstingspolitiker som vill tillåta personer som uppehåller sig illegalt i landet att ha företräde till vården. Vad är det för ordning? Vilken valuta får man för sina skattepengar? Skall vi verkligen ha ett samhälle med parallell lagstiftning!

.
På påskafton skriver ÅSA KULLGREN (S), MARIE-LOUISE FORSLUND MUSTANIEMI (KD), THOMAS AF BJUR (FP), MATTIAS CLAESSON (C), YLVA G KARLSSON (MP) och MAUD EKMAN (V) i Svenska Dagbladet, att det nu är dags för Landstinget Sörmland att gå först i landet och även "vårda" illegala immigranter. Vi gratulerar då dessa immingranter ni kommer säkert att få vänta lika mycket på vård, som vi vanliga skattebetalare!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar