torsdag, mars 01, 2012

Torsdag morgon

Amatörernas afton i Gnesta-politiken
Efter ett drygt två månaders uppehåll i politiken var det dags igen med ett möte med Gnesta Alliansen. Man kan väl genast notera att det inte händer särskilt mycket när det gäller sakfrågorna. Det mesta tycks ha gått i stå. Och Gnesta-politiken handlar mest fn om interna stridigheter i den styrande majoriteten av S,MP och V i stället för att handla om strategiska frågor.

Det är tämligen rörigt i Barn- och utbildningsnämnden med dåliga underlag till nämndens sammanträden, vilket i och för sig är rätt kännetecknande för det nya styret. I Kultur- och tekniknämnden är det verkar den gode ordföranden Berndt Ullström ha fått några rejäla överrockar från Arbetarkommunen. Fråga om Ungdomens hus delar (S).

De två härförarna Johan Rocklind(S) och Kukka Sjöberg(MP) har nu tagit sig för att hålla hov med alla presidier. Man kan ju lätt undra varför. Kanske smäll på fingrarna med en linjal? Men de har ju ingen som helst rätt att lägga sig i resp nämnds myndighetsutövning. Den bollen tillfaller faktiskt kommunfullmäktige, som är uppdragsgivare till samtliga nämnder och kommunrevisionen. Ja härförarna tycks ha så mycket att göra att de knappast syns till numera i kommunhuset. Kanske man borde införa stämpelklocka igen! Voila!

Således inget kring Liljedalshem, badhus eller centrumplan. Mycket snack men lite verkstad!

EU/IPRED-lagen och Kalle Anka maffian!
IPRED, den spetälskelag som togs i Sverige 2009 och som kriminaliserar nedladdning av upphovsrättskyddat material från Internet är åter på tapeten inom EU. Vi har skrivit mycket om denna förkastliga lag som kan förstöra livet ekonomiskt för vilken tonåring, som helst.

Hur skall man i förväg veta om ett alster är skyddat av upphovsrätt? Fullständigt omöjligt! Och lagen fungerar ungefär som om man skulle strunta i en knarklangare medan hans kunder åtalas. En skrämmande lag, som nu EU vill förstärka för att tillgodose enbart Kalle-Anka maffian i Los Angeles. Eftersom de flesta idag har trådlösa routers hemma så kan ju inte en ip-adress heller länkas till en viss individ, då vem som helst kan utnyttja dessa hemma-nät. Men operatörerna är skyldiga att registrera ip-adresser. Samtidigt registrerar man alla andra ip-adresser som används. Storebror ser dig alltså!

När gjorde EU något gott för dig som privatperson? Förmodligen aldrig någonsin. EU tillkomst är för att säkra höga löner för politiker och tjänstemän. De ger inget i din plånbok. Möjligen kriminaliserar man dina barn i framtiden. Beträffande IPRED nöjer vi oss med mycket snack men lite verkstad!

Nya JAS Gripen
ÖB vill utveckla Gripen till en ny version för framtiden. Detta har skapat en debatt i riksdagens försvarsutskott. Kostnaden för den nya versionen skulle uppgå till totalt 30-40 miljarder kr. Kostnaden torde i sammanhanget vara ganska ringa jämfört med alla landets transfereringskostnader på närmare 500 miljarder kr varje år. Transfereringskostnad utgörs av kommuner och statens bidrag till att försörja medborgare som har låg eller ingen egen inkomst.

På femtio-talet var Sveriges flygvapen det 5:e största i världen. Man hade närmare 500 stridsflygplan t ex J29. Då var Sverige en stormakt, som man lyssnade till i omvärlden. Det varade ända fram till och med Olof Palme. De internationella hoten har knappast minskats. Nu satsar Ryssland och Putin rejält på att bygga upp en ny ännu starkare krigsmakt. I smälthärden Främre Orienten kan det förutsättas bli ett omfattande krig mellan Israel och Iran med flera arab-länder. Då vill det till att Sverige har resurser att försvara sitt oberoende! Ifråga om nya plan erfordras lite snack och mycket verkstad!

Kränkande fotografering
Lady Beatrice håller nu på att förbereda en lag mot "Kränkande fotografering". Det kan vid en första påseende verka bra. Men vem tolkar vad som är kränkande? Om det är föremålet för bilden så torde väl de flesta bilder, som tas och publiceras i dagspressen bli kränkande, vilket i sin tur skulle innebära ett hot mot yttrandefriheten. En ännu bättre lag vore i så fall att ha en lag mot kränkande publicering. Dvs både vad som skrivs och vad som avbildas. En sådan lag finns ju säger en del. Men det är synnerligen svag och svårtolkad.

Alldenstund hoppas vi att det nya lagförslaget kommer att stärka den enskildes rätt mot kränkande behandling av dagstidningar och andra media. Något som har blivit allt för vanligt de senaste åren.

Självmål i själva rätten!
Det pågår ett drev mot svenska nämndemän och kvinnor. Många vill att jurysystemet helt skall avskaffas i Sverige. Då torde vi bli ganska ensamma om detta i den västra hemisfären. Nämndemän finns framför allt i tingsrätter men även i viss mån i hovrätter. Högsta domstolen har inga nämndemän. Det senaste påhoppet kommer från Aftonbladet och gör gällande att 12 st nämndemän uttav totalt 8.000 är dömda för brott.

Det dock denna tidning glömde bort att berätta är att betydligt fler domare och jurister är dömda för brott. Det finns t o m domare som har dömts för allvarliga brott i högre rätter! Självmål således av Aftonbladet, SR och SVT, som hakat på detta diskriminerande drev!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar