onsdag, mars 14, 2012

Sverige vs Saudi-Arabien

En ganska het debatt pågår om vapenaffärer med Saudi-Arabien. På den ena sidan miljöpartiet, vänstern livligt uppbackad av diverse vänsterjournalister på tidningar och SVT och på den andra försvarsminister Tolgfors och i någon mån generaldirektören för FOI Lind..

Vad är då sanning i detta moras av synpunkter? Vi föreslår att man läser förre krigsmaterielinspektören Sven Hirdmans inlägg på DN-Debatt. Han förklarar på ett högst trovärdigt vis hur det fungerar och vad som är tillåtet enligt lagare och regelverk.

Nu får ju regeringen och Tolgfors hela skulden. Läser man Hirdmans inlägg får man klart för sig att det inte är så enkelt, som en del tycks tro eller vill tro! Hans avslutning av inlägget citeras nedan:

I och med att regeringen 1985 och i början av 2000-talet gav tillstånd till affärerna med Indien respektive Saudiarabien blev man enligt vårt regelverk förpliktad att fullfölja dem. Har man kritik mot dem bör den mer riktas mot de ursprungliga besluten än mot de implicita följdaffärerna.

Sven Hirdman, krigsmaterielinspektör 1987–1994


Frågorna i fallet Saudi-Arabien bör således ställas till fd statsminister Göran Persson och fd försvarsministern Leni Björklund! Två personer som var uppbackade av både miljöpartiet, som ljust nu ylar värst och vänstern!

I sammanhanget är det värt att notera vapenaffären med Indien, som hade Olof Palme och Anders Thunborgs kännetecken. Denna affär var ju oerhört stor och en mycket stor mängd vapen levererades samtidigt som Indien var i konflikt med Kina. Till Saudi-Arabien har ingen krigsmateriel levererats under alliansen regeringstid.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar