tisdag, mars 06, 2012

Sverige är inte värst på vapenexport

Sverige är störst i världen på vapenexport om man tar hänsyn till folkmängden, enligt det svenska forskningsinstitutet Sipri. Ett något märkligt uttalande då detta institut knappast har tillgång till exportsiffror för många slutna länder.

Det  är Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, som gjort en sammanställning baserad på andrahandsuppgifter från Sipri. Allt enligt Dagens Nyheter. Men svenska freds har ju varit ute och seglat förr och det är ganska troligt att de även fortfarande gör så.

Tolkningen av vad som är krigsmateriel är ju väldigt bred när Svenska Freds använder sina egna definitioner. Kan en vanlig lastbil, mobiltelefon eller ett kommunikationsnät vara vapen? Ja enligt Svenska freds etc etc.

Det skulle vara intressant att få veta vad exakt som Sverige exporterat? Det framgår ej heller om det gäller ekonomi eller kvantitet, som svenska företag skulle vara störst på i världen. Så vi avvaktar en uppföljning och fler detaljer i detta något breda påstående! Liksom fler detaljer om andra länders export. Dvs det underlag man baserar sina påståenden på. Vi tvivlar dock att man klarar av detta!
.
Det militära samarbete som den socialdemokratiska regeringen slöt med Saudi-Arabien 2005, har kommit under lupp. Detta känns verkligen inte bra att FOI aktivt medverkar till uppbyggnaden av raketfabriker. Något som regering och riksdag borde ta sig en funderare på framgent!


Något mer märkligt agerar den unge politikern Gustav Fridolin(MP), som uttalar sig,  att detta är,"Ett svårslaget exempel på hyckleri” och att ”Affären med saudierna skadar förtroendet för hela alliansen”, samtidigt som han anmäler försvarsministern till KU.
.
Även herr Fridolin borde dock betraktas som hycklare eftersom avtalet slöts av en socialdemokratisk regering 2005 stödd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet! Visst är politik det möjligas konst!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar