fredag, mars 30, 2012

Peak oil en verklighet?

Peak oil står för den dag då vi tar ut maximalt möjlig olja från jordens innandöme. Därefter kommer olja att vara en bristvara och förmodligen skapa nya typer av konflikter eller problem. När denna dag inträffar är experterna något oense om.

Professor Kjell Aleklett, som jag har en länk till på denna blogg, tror att det rör sig omkring 2025. Vad denna brist då egentligen betyder är att problemet med växthusgaser (koldioxiden) kommer att lösa sig själv, då det inte finns tillräckligt med bränslestoff från underjorden.

Andra som i dagarna den norske professorn Øystein Noreng menar att det kommer att ta mycket längre tid innan detta inträffar. Hans studie och rapport presentera idag vid ett seminarium i Rosenbad. Vi kan nog se fram mot en livlig diskussion i ämnet.

Hur det än blir så är oljan liksom kolet en begränsad resurs och ganska allvarlig för atmosfären med sina koldioxidutsläpp. Rysslands gaslager synes vara oändliga med likväl skadliga om än i mindre skala. Detta leder snart till att vi måste skapa nya bränsletyper för fordon med t ex metanol, vätgas eller elektricitet.

Metanol kan ju skapas från luftens koldioxid tillsammans med el och bildar då ett bränsle som i ett kretslopp är helt koldioxidneutralt, eftersom det släpper ut lika med koldioxid, som det tog att skapa bränslet. En idealiskt bränsle som kan skapas från vatten, vind, sol och kärnkraft.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar