onsdag, mars 14, 2012

Måndagens kommunstyrelse i Gnesta

Blev ganska händelsefattig. Beslut om årsredovisning för 2011 återremitterades efter en lång paus, som majoriteten begärt. Uppenbarligen är man inte helt överens mellan (S) och (MP) om utformningen. Vad (V) tycker vet inte då deras representant inte varit synlig det senaste halvåret.

Bland guldkornen fanns då två frågor. Dels att ge föreningarna ett extra bidrag på 1 miljon kr från 2011 års budgetöverskott, dels en alliansmotion om förbud mot tung trafik genom Gnesta. Den senare har ju vi några stycken slagits för i många år. Nu tycks det finnas en majoritet för detta.

Smolken i bägaren utgörs nog av förhandlingarna kring buss- och tågtrafik, där Gnesta och Gnestaborna får räkna med sämre villkor i framtiden. Intensiva förhandlingar pågår mellan sörmlands  kommuner och landsting. Jag har själv varit med om detta för tio år sedan. Det gäller att uppträda relativt rakt och inte släppa till för mycket, då mister man hela stycket!

Frågor som saknades är fortfarande vad som skall hända med Liljedalshemmet, centrumplanen och ev nytt badhus. Tre viktiga frågor som vi här presenterar i angelägenhetsordning!

Den nya majoriteten har nu haft makten i kommunen sedan oktober 2010 dvs ett och ett halvt år. Det är inte särskilt mycket som har åstadkommits på denna tid. Det kan vem som helst notera genom att läsa kommunfullmäktiges protokoll eller protokoll från andra nämnder. För det mesta handlar det om triviala saker och småändringar i regelverk eller märkliga skrivningar i styrdokument!

Vi upplever således att farten inte är särskilt hög, vilket givetvis kommer att straffa sig för Gnesta lite längre fram. Det är inte lätt att vara nybörjare i politiken och sitta på toppen! Det finns ingen skola som lär ut detta. Kompetens får man i kommunala frågor genom erfarenhet! Jag skulle även önska att diskussionerna i kommunstyrelsen blev mer kvalificerade. Just ny känns det mer som kvalificerad tomgång!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar