onsdag, mars 21, 2012

I kväll var vi på Vuxenskolan Östra Sörmlands sista årsmöte

Både jag och hustrun har under åren engagerat oss i Studieförbundet Vuxenskolan i Östra Sörmlands väl och ve i över 20 år. Nu upphör denna avdelning och går upp i en stor Sörmlands-avdelning. Även om det lokala styret för Nyköping, Trosa och Gnesta försvinner så är givetvis förhoppningen att kursverksamheten finns kvar.

Själv har jag funnit ett stort intresse för att läsa olika språk på de mörka höstarna. Sålunda har det blivit kurser i såväl italienska, spanska och franska. Den italienska kursen, som leddes av Susanna deQuarto numera boende i New Mexico, USA blev till en stor fest med mycket italiensk mat i kursplanen. Vi tänker särskilt på kursdeltagarna från Björndalen, Laxne eller Valle di Orso som vi kallade stället.

Franskkursen var helt fantastisk med en mycket svart lärare vars far var från Kongo och hans mor från Kuba. Han talade flytande franska, spanska, ryska och hyfsad engelska. Varför han kunde ryska berodde på läkarstudier i Ryssland. Han skulle sedemera komma att bli barnläkarspecialist här i Sverige. En oerhört kunnig man som man minns med välbehag!

Själv dristade jag mig till att vara lärare i datorteknik under ett antal år på 80-talet både för Vuxenskolan i Gnesta som Medborgarskolan i Strängnäs. Under flera år körde jag totalt en 100-tal kurser bl a för utbildningsföretaget Lexicon i Danderyd. En härlig men ganska jobbig tid jämfört med nuvarande pensionärsliv.

I slutet på 70-talet började ju datorboomen för gemene man i Sverige med Vic 20, ABC 80 och allt vad de hette. Jag hade själv förmånen att sommaren 1974 kunna låna en bordsdator av märket Techtronic med vilken jag brukade beräkna krafter och möjligheter med vindkraft. Något som då intresserade mig stort men som visade sig inte ge den energi jag trodde var möjlig.

Men men kunskap är makt - Nam et ipsa scientia potestas es! Det skall man icke förglömma. Vi när en förhoppning, att Gnesta kommun även framledes bistår bildningsföretagens lokala insatser!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar