tisdag, mars 06, 2012

Även kommunala vårdhem utsätter gamla för omänsklig behandling

Nu avslöjas det att patienter på demensboendet Torsiliahemmet i Torshälla utsätts för vanvård. De boende har legat med intorkad avföring, nedkissade blöjor och inte fått naglarna klippta så att de skurit in i handflatorna.

Enhetschefen på Torsiliahemmet har gjort totalt sex lex Sarah-anmälningar om vanvård på äldreboendet till Socialstyrelsen, skriver Eskilstuna-Kuriren. Senast i fjol utreddes brister i omvårdnaden på hemmet. Eftersom det är personalen som slagit larm, så handlar det förmodligen om för små resurser.

Högste ansvarige politikern för detta är miljöpartisten Magnus Arreflod, som nu lovar att ta itu med kritiken. Denna kritik, som inte är ny utan funnits tidigare. Det är helt uppenbart att även kommunala inrättningar behöver granskas betydligt bättre och att socialstyrelsen reagerar lite snabbare på alla Lex Sarah-anmälningar.

Men min erfarenhet, som tidigare ledamot av en socialnämnd är att kommunerna i det stora sköter sina ålägganden på ett bra vis. Givetvis behövs det resurser - särskilt till ett demensboende. Något som de inblandade säkert känner till.

Eskilstuna/Torshälla  styrs sedan tidernas begynnelse av (S), (MP) och (V). Kanske är det dags att inställa det planerade studiebesöket i New York och satsa lite mer med mänsklighet och humanism!  

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar