söndag, februari 12, 2012

Vänster och höger i Dagens Nyheter

En omfattande höger/vänsterdebatt har brutit ut i husorganet Dagens Nyheter. Det hela började med en artikel där en journalist ifrågasatte vänsterns kulturmonopol. Nu senast var det debattören Maria Sveland, som har blivt "Politiskt deprimerad " p g a att "hatet har ökat på nätet" underförstått att det inte är vänstern, som hatar utan alla andra!
,
Hon går vidare till skarpa personangrepp på personer, som man närmast får betrakta som liberala. Dvs personer långt ifrån både vänster- och högerextremism. Sveland, som tidigare varit anställd vid SR och SVT sysslar numera med allmänt skriftställeri!.

Min egen reflexion i sammanhanget är att hon helt utelämnar några av de värsta hatarna på nätet i sitt inlägg t ex Radio Islam och AFA. Radio Islam är ju marknadsledande i nät-rasism. När det gäller hot mot liv och lem och politiskt förtryck så ligger just nu AFA i topp. Denna organisation hade enligt Leif G W Persson starka kopplingar till Bader-Meinhof ligan, som bl a planerade att kidnappa Anna-Greta Leijon.

Hat utövas således enbart av högerextrema grupper medan extremvänsterns synpunkter är rättfärdiga och sakrosankta, enligt Sveland. Själv känns det väldigt bra att slippa tillhöra någondera av dessa extremgrupper. Men visst är det sorgligt medan denna polarisation. En liberal medelväg borde kunna locka fler.

Maria Sveland refererar i sitt inlägg till "Förintelsen" och (SD). Denna vinkling synes vara lika långsökt, som Carl B Hamiltons koppling av Raul Wallenberg till euron. (SD) står inte för antisemitism och Wallenberg har ju knappast framfört något kring europeisk gemensamhet. Däremot vill ju (SD) begränsa flykting-mottagningen, vilken dock är en helt annan fråga!

Extremism måste motarbetas oavsett om den utövas av nationalsocialister eller AFA och vänster-partier. Den värsta extremismen sedan andra världskriget har ju kommunismen stått för med 70 miljoner utrotade människor - däribland ett mycket stort antal judar och romer.

I Sverige ökar antisemitismen inte hos extremhögern - den har alltid funnits där - men däremot hos vänstern. Något som Maria Sveland sorgfälligt avstår från att redovisa. Hon kanske borde förklara sig lite mer deprimerad av att tillhöra en vänster, som knappast kan betrakta sig som rumsren i detta avseende!

Däremot delar jag hennes uppfattning om kvinnans behövda rätt i samhället. Den lämnar mycket i övrigt att önska!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar