onsdag, februari 22, 2012

Arbetslöshetsförsäkringen måste reformeras

Idag noteras att över 120.000 personer övervägande delen invandrare och unga, som är arbetslösa inte får någon ersättning alls från a-kassorna utan lever på socialbidrag - en kostnad på närmare 18 miljarder för kommunerna.

Vid en första anblick av det nu redovisade materialet kan man tro att det handlar om någon slags orättvisa för de arbetslösa. Men så är dock i stort inte fallet. Många personer är av olika skäl inte med i försäkringen och skall givetvis inte då ha någon ersättning! Det är ju en frivillig försäkring, som alla andra!

Det finns dock ett minimikrav för att vara med i den statliga försäkringen: Nämligen 6 månaders arbete och minst 80 timmars jobb under månaden. Ett krav som dock en del inte uppfyller. Och det torde ju vara rätt att ha en gräns. Annars inbjuder ju detta bl a till fusk med systemet.

Dessa förhållanden aktualiserar ju verkligen Folkpartiets krav på en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Vi har ju idag en obligatorisk pensionsförsäkring så varför inte en försäkring vid arbetslöshet? Socialbidrag skall ju inte vara något försörjningssystem utan något som måste finnas vid akuta behov.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar