måndag, januari 09, 2012

Sverkers stora strid

Efter att ha jobbat med konsumentfrågor och Plus i många år gör nu Sverker Olofsson egna show-program kring alkohol, fetma etc. En del ganska intressant men något ostrukturerat. I kvällens program handlade det om fetma och all den skadliga mat i numera sätter i oss främst gäller det kolhydrater, som vi får i oss mer och mer från olika sorters läsk. Ser man till utvecklingen inom det amerikanska samhället, som torde ligga ca 30 år före oss i dessa onyttiga avseenden, finner man ju en enorm övervikt.

I kvällens program fanns några tungviktare i form av ministern för konsumtionsfrågor Birgitta Ohlsson(FP), professorn Martin Ingvar känd hjärnforskare, chefredaktören för Dala-demokraten Göran Greider(S) samt en fetma forskare, som jag inte hann uppfatta namnet på.

De gamla socialdemokraterna Sverker och Göran Greider ropade som oftast på polis och menade att viktökningen var politikernas fel. Som ett gott exempel tog man Danmark med en ny socialistisk regering, som nyligen infört en fettskatt och varför inte en sockerskatt eller införande av motbok (red anm)? Birgitta Ohlsson ställde sig naturligtvis tveksam till detta liksom Martin Ingvar. Man kan givetvis inte reglera allting. Något måste ju människor klara av att hantera.

När det gäller fett så var ämnet uppenbarligen kontroversiellt. Fettmaforskaren menade att fett var skadligt och Martin Ingvar att det var kolhydrater (socker mm), som var det onaturliga i vår föda.

Själv har jag läst om både GI (bara långsamma kolhydrater) och LCHF (inga kolhydrater alls) och tror likt Ingvar att det är kolhydrater och litet rörelseschema som är boven i dramat. Till kolhydratrika kan man även räkna såväl öl som alkohol medan vin har betydligt lägre kolhydrathalt. I ölet är det maltsockret, som är boven.

 Det var ganska intressant att notera att de i Sverkers program som var något rundnätta ville ha statlig intervention medan de mer  normalviktiga tyckte tvärtom. Här går det givetvis även en tydlig skiljelinje mellan socialism och liberalism. Själv får jag väl klassificera mig som rundnätt liberal. Något som jag jobbar på!

För de intresserade kan jag rekommendera boken "Matrevolutionen" av Andreas Eenfeldt till läsning. Den kan säkert inhandlas i närmaste bokhandel eller på den här nätadressen.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar