måndag, januari 30, 2012

Sverige lånar ut pengar man inte har

Sverige skall nu låna ut 100 miljarder kr till IMF, Internationella valutafonden. För detta får man 0,1% i ränta. Det intressanta är att Sverige inte har några pengar, då statsskulden uppgår till drygt 1.000 miljarder kr. Sverige får alltså låna upp dessa pengar till ca 2% ränta. I ett huj ökar man på statsskulden med 10%. Dvs man börjar komma farligt nära de 60% av BNP, som man inte får ligga över.

Hade dessa 100 miljarder använs till att stödja företag i Sverige, som har svårt att få fram kapital så hade vinsten varit 3-4 miljarder årligen. Nu gör man en förlust på 2 miljarder. Rena Ebberödsbanken således.

Detta är priset för att de svenska toppolitikerna skall få vara med i finrummen i EU och kunna visa upp hur duktiga och ansvarstagande de är. Dessa ambitioner går ut över svenska pensionärer m fl som har svårt att klara vardagen.

Nu har man även gått med i Euro-samarbetet. Man slogs hårt för att få sitta med vid diskussionsborden. Men man vinner egentligen ingenting förutom att visa hur duktiga man är. Hela denna manöver kommer att kosta skattebetalarna i Sverige stora summor framgent.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar