onsdag, januari 04, 2012

Folkrättsligt stöd för aktioner mot Iran?

Ibland kan man fundera över med vilken rätt som USA och EU inför sanktioner mot Iran? Regimen må vara korrupt och diktatorisk liksom ett stort antal andra länder i världen. Men varför just Iran?

FN:s säkerhetsråd har utfärdat en del resolutioner 2006 och 2007 rörande ickespridningsavtalet. Ett avtal som t ex Israel aldrig skrivit under och Iran kan säga upp när som helst. Dock finns det inget stöd i FN:s högsta beslutande organ Generalförsamlingen om några särskilda åtgärder. Säkerhetsrådet är ju en illuster församling, som baseras på krigsslutet 1945. Sammansättningen är således helt Off Date och inte särskilt demokratiskt. Dessutom har ett antal permanenta stater veto-rätt, vilket är synnerligen odemokratiskt.

FN har ju t ex utfärdat ett antal resolutioner mot att t ex Israel genomför bosättningar på ockuperad mark. Något som icke synes få några konsekvenser varken i USA eller EU, vilket är högst märkligt.

Med andra ord kan FN:s resolutioner inte vara vägledande längre för dess medlemsländer och USA resp EU agerande måste betraktas, som rent politiska värderingar utan förankring i folkrätten. Lika lite som det går att tvinga Nord-Korea att göra sig av med kärnvapen är det nog med att göra detsamma för Pakistan, Indien och Israel. Israel lär redan förfoga över 100 kärnstridsspetsar, vilket inte har väckt något större uppseende. Landet är ju dessutom en ockupationsmakt visavi Syrien, Jordanien, Palestina och Egypten samt gör anspråk, utan folkrätt, på en stor del av Medelhavets yta!

Irans ledare Mahmoud Ahmadinejad har förvisso en vana att komma med märkliga uttalanden och olika hotelser. I detta avseende är han helt i klass med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som närmast torde vara en belastning för det progressiva Israel.

Om EU och USA fortsätter sin blockad kommer det att märkas. Inte så mycket för Iran. De har ju stöd av Kina, Turkiet m fl länder. Nej det kommer att kännas i din plånbok, när du tankar bilen nästa gång! Det är således du personligen, som får betala dina riksdagsmäns äventyr på den internationella marknaden.

Avslutningsvis kan man önska världens människor goda och demokratiska levnadsförhållanden. Men beträffande resolutioner i FN är det Generalförsamlingen, som gäller. Säkerhetsrådet är en relik från 1945 - är totalt ute - och bör begravas omgående.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar