måndag, januari 16, 2012

Costa Euro - ett sjunkande skepp?

Euron som tillkom på önskemål från Frankrike som en grund för att tillåta Tysklands återförening har börjat läcka och tar in allt mer vatten dag för dag. De desperata åtgärder till tätning som pågår på skrovets olika delar allt från Portugal, Irland, Italien, Grekland och Spanien, PIIGS samt Malta och nyligen även Cypern delen, tros vara för mycket för att skutan skall gå att pumpa sig läns. De flyttankar som nu finns i form av Tyskland, Finland och Holland synes otillräckliga. Det vattentäta skott, som heter Frankrike verkar även ha börjat läcka och gör inte längre särskilt stort väsen av sig.

Varför kallar vi detta samarbete för Costa (costa=kust)? Jo det dessa delar har gemensamt är kustlinjen kring Medelhavet alternativt att euron kostar mer än den smakar (costa=kosta).  Varför det är på detta vis är svårt att förstå. Möjligen skapar klimatet varmgång i de övre regionerna hos de lokala politikerna!

En allmän uppfattning är att regeringarna i dessa länder sysslat med statlig överkonsumtion. Detta är nog den lilla delen av sanningen. Det handlar nog mer om att man exporterar mindre och mindre för varje år och att importen ökar. Det stora hotet, som vi tidigare diskuterat på denna blogg, är obalansen mellan länderna inom euro-området. Samma valuta men olika konsumtion sett till BNP är det stora problemet. Detta går aldrig att lösa genom statliga besparingar! Detta borde alla svenskar inse som varit med om Sveriges stålbad på 90-talet. Tack vare en flytande krona (/som minskade i värde) gick det att få rejäl fart på export och industri.

Denna förutsättning finns således inte inom PIIGS-länderna. Mitt tips är att euron faller på detta enkla faktum. Sedan kan man som euro-fantast få skrika sig hes om hur bra det är med samarbete. Men man kan ju ha goda kompisar och vänner utan att behöva dela säng och ekonomi med dessa. För det är just detta som storebror Das Vaterland Deutschland nu vill med den nya pakten. Något som vi sorgfälligt borde avstå från i Sverige. Skall det ske en ändring härvidlag måste det föregås av ett svenskt referendum (folkomröstning).

Costa Euro sjunker. Rädda sig den som kan!


PS. Bilden föreställer fartyget Costa Europe - men så långt skall det väl inte behöva gå!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar