fredag, december 23, 2011

Vårdskandalen allt värre!


Nu dras även Socialstyrelsen in i vårdskandalen. Allmänheten larmar staten om missförhållanden inom äldreomsorgen varannan dag. Men i 94 fall av 100 bryr Socialstyrelsen sig inte om att kolla upp bristerna på plats. Det visar en granskning som DN har gjort.

Socialstyrelsens agerande eller brist på agerande är närmast ännu värre än Carema m fl vårdutförare. Den myndighet, som skall vara sista livlinan fallerar på ett upprörande grymt vis. Generaldirektören Lars-Erik Holm, som ju själv är läkare, borde reagera!

 Socialminister Göran Hägglund(KD) och Barn- och äldreminister Maria Larsson(KD) borde byta ut ledningen av Socialstyrelsen eller sig själva om inte dessa skandaler kommer till ett slut!

När jag var ledamot av socialnämnden i Gnesta kommun gjorde länsstyrelsen regelbundna inspektioner och det var oftast äldreomsorgen man tittade på. Vid slutmötet och avrapportering till nämnden hade Länststyrelsen 13 personer på plats med var sin specialitet. Det handlade visserligen ganska mycket om granskning av dokument och behandlingar; inte desto mindre blev man imponerad av resurserna.

Socialstyrelsen verkar ha övertagit jobbet med en klackspark och så får det givetvis inte vara. Det finns all anledning att JO-anmäla Socialstyrelsen så att en granskning kommer igång av denna skandal. Man kan även förutsätta att socialstyrelsen på eget bevåg inför radikala förändringar. Om inte så borde som sagt de ansvariga ministrarna se till att åtgärda bristerna.

Stor heder åt DN för sin granskning och stöd för de äldre sjuka i samhället. Även SVT får en dusör!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar