torsdag, december 01, 2011

Står Euron inför ett sammanbrott?

Den ekonomiska krisen i de södra EU-länderna har ju varit en segdragen historia. Förmodligen har de flesta i Sverige börjat tröttna på, att läsa om Greklands bedrägeri gentemot övriga Euro-länder i tidningarna, köpfesterna i Italien och Spanien medan Irland och Portugals problem mer handlar om grundmurad fattigdom.

Nu börjar olika Euroländer att tröttna. De kvarvarande rika Euroländerna Tyskland, Holland, Finland och Österrike har nog inte för avsikt att betala för vissa Euro-länders excesser. Det börjar bli mer och mer uppenbart att nämnda länder kanske lämnar Euron och därmed är denna valuta kass!

Tyvärr kan vi inte stillatigande sitta med armarna i kors och se på med vår krona. Vi är i högsta grad beroende av ett Tyskland, som fungerar. Till detta land går närmare 30% av vår export. Det fungerar precis, som i lilla Gnesta. Går det bra för Scania och Astra-koncernerna i Södertälje, så går det bra med goda skatteinkomster.

Man kan bara hoppas att detta elände slutar i någon slags gemensam hegemoni och inte i kaos. Men helt klart var både Drachmern, Liran och Pesetan övervärderade när Euron ersatte dessa valutor 2000. Det vet åtminstone vi, som på nära håll blev vittnen till denna förvandling från bakgård till finrum!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar