måndag, december 12, 2011

PTS en samhällsfara?


PTS, Post- och Telestyrelsen, som ju är statens organ för att bl a reglera telefontrafiken, agerar allt mer märkligt. I samverkan med det giriga mobiloperatörskapitalet vill man nu ta bort riktnummer. Ett första steg mot att helt ödelägga det viktiga fasta telenätet, som utgör en alltför stor konkurrent till mobiloperatörernas penninghunger!

Vi har tidigare på denna blogg i flera omgångar varnat för en utveckling där ett utmärkt nät med stor transportkapacitet skall ersättas av allt fler strålande basstationer. En nedskitning av den mänskliga livsmiljön utan like.

Dessutom tummar man på folks säkerhet. Vid den senaste stora stormen Gudrun slutade ju mobiltelefonnäten ganska snart att fungera. Flera timmar senare slutade min rikstrafik, att fungera och ungefär efter ett dygn slutade den lokala ändstationen i Laxne att fungera. Jag kunde alltså ringa lokal ett helt dygn längre än vad mobiltelefonnätet klarade.

Förklaringen till detta är att mobilnätet med sitt nummersystem behöver centrala registeruppgifter för att koppla fram ett samtal. Slutar detta centrala registersystem att fungera så havererar hela nätet. Vid fast lokal telefontrafik sköts uppkopplingen av den lokala telefonstationen utan behov av centrala uppgifter.

PTS förslag utgör således ett stort hot mot människors hälsa när man vill utöka mobiltelefontrafiken med högre kapacitet. För att klara detta måste man införa fler basstationer över ytan, som strålar kraftigare. Människors säkerhet minskar pga mobiltelefonnätens oförmåga att hantera stora strömavbrott.

I fasta telefonnätet med riktnummer kan man åtminstone ringa till grannen och ofta den lokala räddningstjänsten vid längre strömavbrott! I vår kommun Gnesta har vi 5-siffriga telefonnummer. Det torde vara betydligt enklare särskilt för äldre att komma ihåg än de 10-siffriga som PTS vill ha.

Dessutom skall denna reform kosta runt 15 miljarder kronor att realisera. Något som givetvis konsumenterna får betala!

Vi utser härmed PTS till årets mest infantila och samhällsfrånvarande myndighet med faiblesse för storkapitalet!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar