tisdag, december 06, 2011

När kommer resurserna till äldreomsorgen att öka?

Rikspolitiker och en del tidningar upplyser oss dagligen om, vilka ökade resursbehov, som kommer att behövas nu och i framtidens omsorg och sjukvård.

De senaste 10 åren har antalet äldre ökat med 16%. Under samma tid de senaste 10 åren har äldreboenden skurits ner med 25% och antalet timmar, som man lägger på hemvård skurit ned kraftigt! Pensionärer synes verkligen ha blivit ett övergivet släkte.

När kommer då den stora efterfrågan på arbetskraft? När vänder trenden? För de senaste 10 åren har den varit negativ. Ja ingen av de, som upplyser oss om det stora behovet framgent, vill besvara frågan. Endast att behovet faktiskt är jättestort!

Kommunerna har ju en synnerligen pressad ekonomi jämfört med staten, som har hur mycket som helst att ösa med efter regeringens prioriteringar. Den svenska staten går ju synnerligen bra, enligt alla glada miner, men för kommunerna är det sämre och för vårdbehövande pensionärer är det uppenbarligen allra sämst. Mycket snack och lite verksta' är ett i sammanhanget träffande uttryck!

Om en ändring skall komma till stånd får faktiskt staten gå in och betala och inte minst kompensera kommunerna för de tidigare med 80% underfinansierade reformerna psykvård och LSS. Statsbidragen till kommunernas verksamhet inom social och skola har ju i stort sett stått stilla de senaste 10 åren medan kommunernas kostnader ökat med 100%.

I Gnesta kommun beslutade kommunstyrelsen igår måndag att öka resurserna till förskolan med 2 mkr (en förskola som ligger över riksgenomsnitt beträffande resurser) samtidigt avslog man alliansens förslag, att förstärka socialtjänsten, som bl a har en äldreomsorg vars kostnader ligger under riksgenomsnittet.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar