torsdag, december 01, 2011

Mer resurser till äldreomsorgen!

Dagens glädjande besked är att riksdagens samlade opposition av socialdemokrater, miljöpartister, vänsterpartister och sverigedemokrater, som ju faktiskt har majoritet när man går ihop, vill nu lagstadga om minimibemanning inom åldringsvården. Vi antar att detta gäller såväl särskilda boenden, som hemtjänst och hemsjukvård. Detta blir då helt utmärkt. I landet kostar detta idag ungefär 50 miljarder kr och höjer man till 60 miljarder så kan det ju inte ta någon särskilt större plats i statsbudgeten jämfört med andra kostnader.

Många olyckskorpar varnar för att äldre blir allt fler och att det år 2020 skulle vara dubbelt så många med vårdbehov. Det är svårt att se att detta skulle vara något problem. Om vi idag har närmare 500.000 människor utan arbete, som årligen kostar ca 100 miljarder brutto, så skulle en minskning av dessa tal med låt oss säga 150.000 vara tillräckligt för att en både god och värdig omsorg i livets slutskede. Det torde vara utmärkt lösning, att folk får jobb och värdighet och bidrager till de äldres väl och ve.

Resurser både ekonomiska och personella finns således redan idag och för framtiden, att bemanna äldreomsorgen på ett bättre vis. Men det är staten som sitter på plånboken! I kommunerna finns inga andra pengar att tillgå än att höjda kommunalskatter, skatter som redan idag har nått vägs ände!

Vi önskar riksdagsoppositionspartierna lycka till med detta utmärkta förslag!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar