söndag, december 25, 2011

It-jättarnas dödsstöt mot kabel-TV:n

I samma nummer av SVD kan man läsa om att IT-jättarna nu skall ta död på kabel-TV med nya finesser. Man har tänkt sig att koppla ihop TV med alla övriga elektroniska apparater, som finns i huset. Om man med kabel menar det sk kopparnätet kan det vara korrekt. Detta kabelnät har ju rätt stora bandbreddsbegränsningar pga uppbyggnaden och lämpar sig inte särskilt väl för Internetapplikationer, vilket däremot t ex telefonnätet gör med sin stjärnuppbyggnad av distributionsnätet.

Men i högre grad är faktiskt mobila applikationer helt uteslutet pga brist på bandbredd i etern. I ett hem kan man ha en router med trådlös överföring till dator eller TV. Där har vi inget problem som de flesta med Ipods mfl redan vet. Men så fort det gäller utanför husknuten fungerar inte mobil kommunikation särskilt väl - just på grund av eterns begränsning i bandbredd.

TV sänds idag via etern (läs Boxer) eller satellit (Canaldigital m fl). På senare år har även TV börjat distribueras via det fasta Internet nätet. En utveckling som säkert kommer att fortsätta och vinna kunder på Boxers och Canaldigitals bekostnad. Via Internet kommer man att kunna se TV från vilket land som helst. Vår kompis Marie, som kommer från Thailand brukar dagligen titta på thailändsk TV via Internet.

Satsa således på Internet via kabel hemma antingen höghastighet 100 MBit/s som är bäst eller alternativt ADSL 8 MBit/s. Något annat interaktivt system kommer inte att fungera. För enkelriktad kommunikation kan man givetvis fortsätta att få enbart TV via dagens Boxer eller Canaldigital.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar