onsdag, december 07, 2011

Feltänkt om privat äldreomsorg?





P g a Widar Andersson(S) tidigare engagemang i Carema Care och numera ledarskribent i tidningen Folkbladet i Norrköping, blev man ju liten nyfiken över hans ledarspalt (länk). Han skiljer sig säkert i sina uppfattningar om privatisering ganska rejält från de socialdemokrater, som jag lärt känna under åren - de flesta betongsocialister.

Det man verkligen dock kan fundera över är om detta med upphandling av vårdtjänster från kommunerna inte har hamnat helt snett. Det kan väl knappast kallas för valfrihet!

Valfrihet är väl något, som kunden, dvs pensionären skall uppleva. Att hon eller han har en möjlighet att välja mellan minst två vårdgivare. Av det skälet skall en kommun aldrig handla upp denna typ av tjänst. Finns det något privat bolag, som vill bedriva äldrevård så får de starta själva och övertyga eventuella kunderna om sin egen förträfflighet. Då finns det ett val.

I Gnesta kommun har vi en viss valfrihet för de äldre. Man kan välja alternativa utförare av hemtjänster. Kommunen har avtal med ett antal bolag och kunden kan välja mellan dessa. Det kallar vi för riktig valfrihet.

Att kommuner säljer ut/köper in (samma sak) vårdtjänster (bemanning) av privata företag har ju inget med kvalité och valfrihet att göra. Det handlar oftas om att göra allting så billigt, som möjligt. Den mänskliga dimensionen åsidosätts, som vi nu vet.

Kunden skall välja den kvalitét, som hon själv vill ha! Det behövs inget kommunalt förmyndarskap!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar