tisdag, november 01, 2011

UR/SVT satsar på arabiska تستثمر في اللغة العربية

Sveriges Television och utbildningsradion gör nu en storsatsning på arabiska. Man kan lätt fråga sig varför just arabiska? Själv talar man om den arabiska våren, som vi dock ännu ej fått något facit från!

I Sverige är det vanligt att tala god engelska på bred front. Därefter läser många spanska, som 3:e språk. Mest efterfrågat inom arbetslivet är dock tyska, som är det största språket i Europa med 100 miljoner talande.

Även franska är ett världsspråk med fler än 200 talande i Europa, Afrika och Nord-Amerika. Engelska, franska och tyska är således språk, som kommer till nytta i arbetslivet. Numera börjar det även bli polulärt med Mandarin, som ju är världens största språk med 800 miljoner talande.

Ryska vore ett intressant språk mht närheten till Sverige. Men som sagt nu satsar SVT på arabiska. Ett språk som talas av 300 miljoner människor. Arabiska är dock inte ett enhetligt språk. En marockan, som talar maghreb och en libanes, som talar mashreki. förstår inte varandra även om de talar "arabiska".

Vad UR/SVT skall utbilda i är okänt. Kanske högarabiska dvs koranens skrift. Det vore i så fall lika förvirrande som den grekiska man lärde sig i skolan jämfört med nygrekiska (inte mycket likt).

Franskan är likandan världen över även om talet 90 endast existerar i Kanada. Likaså är engelskan helt förståelig världen över.

Men det är möjligt att SVT nu kan bidraga till bättre förståelse genom att lära ut arabiska till oss turister, som i varje fall gärna besöker Egypten(mashreki) eller Tunisien (maghreb). Men som sagt det är kanske koranens arabiska vi skall lära oss. Den lär fungera både i Mellanöstern och Nordafrika!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar