tisdag, november 15, 2011

Oförglömliga minnen I!

I kväll spelar Sverige mot England på ett halvbesatt Wembley station. Översatt till svenska förhållanden hade det varit ett fullsatt Råsunda 1958 med drygt 50.000 åskådare.

Råsunda med idag sina dryga 40.000 sittplatser avvecklas för något ännu finare och dyrare. Kvar finns minnet finns då - för en varande trettonårig - den 8 juni 1958 då Sverige mötte Mexiko på Råsunda inför som sagt fler än 50.000 åskådare. Matchen slutade 3-0 till Sverige och det berömda fotbolls-VM 1958 var inlett.

Fem minuter före matschstart kom två st J35 Draken på kontrakurs över stadion och steg tillsammans i en vid båge upp mot den molnfria skyn sprutande blå-gul rök! Draken kunde stiga 200 m per sekund, vilket var bland de främsta i världen vid denna tidpunkt. Då var man stolt att vara svensk! Denna gigantiska stämning har förvisso etsat sig in i själen för evigt.

Under årens lopp har väl mycket flagnat och ärgat. Mycket har förändrats både till det bättre och sämre. Men 50-talet var nog det decennium när fattigdomen i Sverige minskade som mest. Numera har andra scenarion vuxit inträde. Nu har vi ett samhälle där alla anmäler alla och de flesta på något vis är diskrimerade eller förödmjukade.

Riksdagens politiker har - pga prestationsångest - skapat en lagdjungel som ingen kan sätta sig in i. De flesta blir väldigt förvånade när det uppdagas misshandel av äldre sjuka på äldreboenden. Men de äldre har knappast någon talan. Man har någon enstak representant i riksdagen och hamnar i skuggan av andra skeenden i samhället.

Då var man hur stolt som helst att vara svensk. Men idag 2011 får ensamstående mammor (kanske inneslutna i deltidsträsket) med barn betala lika mycket i skatt, som deras systrar med rika män. Något som man knappast kan vara stolt över! Så långt har vi således kommit i kampen för det jämlika och rättvisa samhället!

PS. Nåväl. Vid den relaterade landskampen lyckades jag och kompisen Per lokalisera både AIK:s och Djurgårdens A-Lag sittandes på Södra sittplats. Snacka om att autografboken blev full. På plats fanns bl a Arne Arvidsson, Åke Olsson, Ingvar Pettersson, Rune Othberg, Karl-Erik Andersson, Sigge Parling, Bernt Andersson, Hasse Tvilling, John "Jompa" Eriksson, Birger Eklund, Gösta "Knivsta" Sandberg, Sven "Tumba" Johansson, "Tjalle" Mild, "Lill-Lappen" Hellström, Lars "Broan" Broström, Stickan" Gustafsson samt den ende jag minns från AIK Leif "Tjotta" Ohlsson.

Vid Djurgårdens final mot IFK Göteborg 1959 var det 49.000 åskådare på Råsunda samt inalles 20 kraftfulla poliser. Vid det senaste mötet i hockey mellanh DIF och AIK var det 300 oinbjudna "softies" från polisen på Globen! Det kan man kalla för utveckling!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar