tisdag, november 29, 2011

Ny misslyckad klimatkonferens?

Idag inleddes 2011 års klimatkonferens i Durban Sydafrika. Troligtvis inte med den världsuppställning, som Köpenhamn fick men chansen att lyckas är troligen lika stor som på den senaste konferensen.

Eftersom USA, Kina, Canada och Indien inte vill skriva på något Kyoto-avtal så avser tydligen även inte Ryssland, att göra det samma. Hur man skall komma framåt i detta dödläge, där enbart de länder, som släpper ut 16% av världens koldioxid är villiga att skriva under, kan man verkligen undra över.

EU har ju förpliktigat sig att minska 20% ev 30% till 2025. Men hur skall Tyskland göra? Man har ju tänkt sig att öka fossil förbränning med både kol och gas.

Varför talar man procent-satser och icke absoluta tal per capita. Det senare torde vara mest rättvist för utvecklingsländerna.

Världsamfundet är således så oerhört långt ifrån små och rimliga ambitioner att man kan bli förtvivlad. Varför skall vi kommunalt slita med miljöbilar, bättre tvättmaskiner, släcka ner lyset när större delen av världen sysslar med en enda stor anti-miljö partaj, som pågår inte bara till klockan 24 utan hela dygnet runt!

Men har man sett politikers totala oenighet i den amerikanska kongressen, som hotar att sänka USA eller europeiska politikers oförmåga att bedriva en konstruktiv och rakryggad ekonomisk politik oavsett val var fjärde år, så blir det inte så konstigt.

Var och en är sig själv närmast i ett mycket kortsiktigt perspektiv även om man söker linda in sina dolda agendor i fagert tal. Så är det nog och vi får nog leva med detta. Men sorgligt är det!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar