onsdag, november 09, 2011

Märkligt spel med äldre pensionärer som insats i Gnesta


I Gnesta finns det två äldreboenden Ekhagen i Björnlunda och Frustunagården i Gnesta. Bägge hemmen är i toppskick. Förutom dessa hem finns även Liljedalshemmet med 49 platser, för svårt sjuka äldre, i centrala Gnesta vid vårdcentralen.


Liljedalshemmet, som är i stort behov av upprustning, ägs av Landstinget och en mångårig och synnerligen lång diskussion har varit för handen om att rusta upp lokalerna och ev att kommunen därefter skall köpa lokalerna och låta Landstinget i sin tur hyra Vårdcentralen.

Under de senaste åren har uppkommit en diskussion om att man kanske inte behöver Liljedalshemmet utan att man istället skulle bygga ut vid t ex Ekhagen eller öka på hemtjänsten!

Varför detta alternativ plötsligt blivit pregnant i det härskande socialdemokratiska partiet i Gnesta, känns något märkligt. Har man tänkt sig att använda de 60 miljoner kr, som ombyggnad och köp av lokalerna till andra ändamål? T ex innebandyarena eller nytt badhus?

Enligt vår mening behövs Liljedalshemmet för de mest sjuka ålderspensionärerna. Utrustning och vård bör särskilt anpassas för detta.

Om Liljedalshemmet överges får vi en presumtiv spökbyggnad mitt i centrum! Till vad nytta? Kommunens ekonomi är utmärkt med 35% soliditet och klarar denna investering utan särskild ansträngning.

Att satsa på friskvård och olika typer av idrottsanläggningar är förvisso angeläget. Men att ge de äldre en värdig ålderdom är avsevärt mycket viktigare!

Om vi överger Liljedalshemmet kommer vi att spela hasard med de äldsta och mest sjuka invånarna i kommunen! Inom Folkpartiet har vi tagit klar ställning för de äldre i frågan!

Vi uppmanar kommunalrådet Johan Rocklind(S), att tänka om!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar